Informatie voor de watersporter

Boskalis Team Larsen-Frank wint Argentijnse F18 titel en draagt zijn kennis over aan jong talent

PERSBERICHT
Papendrecht – Team Boskalis Larsen (Scheveningen)/Frank (Rotterdam) pakte afgelopen weekend in Buenos Aires de Argentijnse F18 titel. De beslissing viel pas op de laatste dag. Toen boekte het Nederlandse catamaranduo twee zeges op rij en kwam zo op vier punten voorsprong. Geheel in de geest van Team Boskalis gaven de regerende Nederlandse F18-kampioenen voorafgaand aan de titelstrijd op de Rio de la Plata een clinic. Daarmee bleef de voor het project kenmerkende kennisoverdracht niet beperkt tot de Boskalis-zeilers.
Het kampioenschap begon op vrijdag 25 november en eindigde op zondag 27 november. In deze drie dagen voeren de deelnemers negen races met uiteenlopende condities. De vloot telde 23 deelnemers, waaronder de Noord-Amerikaanse kampioen Hunter Stunzi. Hij bemande nu voor de Argentijnse stuurman Sergio Mehl. Ook Frankrijk was van de partij met Pierre Le Clainche en Antoine Joubert. ‘Verder waren het allemaal locals”, vertelt Sam Frank.
Op de eerste dag was het ‘even inkomen’, zo gaat Frank verder. ‘We scoorden een 4-3-2, dus het was een opgaande lijn. We misten nog wat snelheid. De dag erna woei het iets harder en konden we dubbel trapeze staan, heerlijk.” Bij het aanbreken van de finale wedstrijddag stonden de podiumkandidaten dicht bij elkaar, met de Oranjezeilers op de tweede plaats.
In de eerste race op zondag leverden Larsen en Frank een verhitte strijd met het Argentijns/Amerikaanse duo. ‘Er waren grote shifts, dus het was spannend. Je moest continu op zoek naar windbanen, waarmee wij goed uit de voeten kwamen.” Op de finish scheelde het slechts enkele seconden in het voordeel van de Nederlanders. Het tweede paaltje viel makkelijker te scoren en zo was de Argentijnse F18 titel een feit.
Kennisoverdracht in Zuid-Amerika
Al vanaf het eerste jaar van Team Boskalis is ‘kennisoverdracht’ het basisprincipe. Dat betekent dat binnen de ploeg ervaren catamaranzeilers hun kennis overdragen aan ambitieuze en talentvolle nieuwkomers. Dat gebeurt door met de master/trainee opzet te werken. Met de reis naar Argentinië werd dit concept voor het eerst naar een andere werelddeel uitgedragen. Larsen: ‘We hebben op donderdagavond een uur lang gesproken over starten. Sam vanuit zijn rol als bemanning en ik als stuurman. Zo kwamen de voorbereiding, boothandeling, strategie, tijdmanagement en het daadwerkelijke starten aan bod. Het was ontzettend leuk om te doen en de Zuid-Amerikanen komen er absoluut aan. Vijf jaar geleden zouden we zo’n kampioenschap met allemaal eentjes hebben gewonnen en nu hadden we maar vier punten voorsprong.”
Begin 2012 komt Team Boskalis weer in actie bij de allereerste Thailand Regatta van 4 tot en met 10 februari in Pattaya aan de Golf van Thailand.
Meer informatie www.teamboskalis.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht