Informatie voor de watersporter

Bouwmeester en Van Schaardenburg na drie dagen in top drie O.S. zeilen

Rio de Janeiro – Op woensdag 10 augustus 2016, de derde dag van het Olympisch zeiltoernooi, winnen Bouwmeester en Van Schaardenburg allebei één race. Afrodite Zegers en Anneloes van Veen zeilen bij hun Olympisch debuut naar een knappe tweede plaats. Mandy Mulder en Coen de Koning komen voor het eerst in actie in de Nacra 17 met een goede vijfde plaats en Pieter-Jan Postma zeilt naar een vierde plaats in race 4. Van Rijsselberge had een rustdag maar komt dichterbij Dempsey door herzien jurybesluit.

Van Rijsselberge weer dichterbij Dempsey na herzien jurybesluit
Op de rustdag van de RS:X surfklasse heeft de jury een eerder toegekend protest van dag 2 aan Nick Dempsey (GBR) herroepen. Door dit eerdere besluit eindigde Dempsey in eerste instantie op 6,8 punten in het algemeen klassement. Vele zeilers hebben dit jurybesluit op hun beurt aangevochten, en met succes: de jury heeft de toegekende punten herzien. Op dag 4 van de RS:X klasse start Dempsey nu op 9 punten, slechts 1 punt voor Dorian van Rijsselberge, die met 10 punten op een voorlopige tweede plek staat.
Marit Bouwmeester Marit Bouwmeester

Laser Radial: Bouwmeester na drie dagen op plaats drie
Marit Bouwmeester won woensdag de eerste race van de dag op overtuigende wijze voor de Amerikaanse Paige Railey en de Deense Anne-Marie Rindom. In de zesde race eindigde Bouwmeester op een zesde plaats. De Chinese Lijia Xu, de regerend olympisch kampioene, leverde met een achtste en 12e plaats haar koppositie in. De Ierse Murphy, die woensdag als vijfde en tweede finishte, is voorlopig de nieuwe leider in het klassement. Bouwmeester staat derde.

Na afloop was Bouwmeester opgetogen: “Ik ben vooral heel blij met mijn eerste plaats in race vijf. Voor het eerst had ik echt een goede start en dan kan ik gewoon van start tot finish voorop varen. Dan zie je ook dat ik daar snelheid genoeg voor heb.”

Laser: Van Schaardenburg met stip naar drie
Na een moeizame start van het toernooi zeilt Rutger van Schaardenburg woensdag in race vijf op overtuigende wijze naar de overwinning. De tweede plaats is voor de Brit Nick Thompson die de daaropvolgende race zes won. In die race zit Van Schaardenburg zat er opnieuw goed bij en eindigt uiteindelijk als vierde. Door deze twee goede scores stijgt Van Schaardenburg met stip van de 11e plaats naar de derde positie in het klassement.
Van Schaardenburg: ““Ik ben blij verrast dat ik nu derde sta. Natuurlijk weet je dat je gaat stijgen maar ik wist niet dat ik al in de top drie zou staan.” Gevraagd naar het grote verschil tussen de eerste twee dagen en dag drie zei Van Schaardenburg het volgende: “Het zijn mijn derde Spelen maar het is iedere keer weer anders. Je voelt een soort druk. Het grootste verschil met maandag en dinsdag is dat ik vandaag echt ben gaan genieten en gewoon lekker wilde zeilen. Dan zie je dat het resultaat vanzelf komt.”
Mulder en De Koning Mulder en De Koning

Finn: Postma voorlopig 14e
De Brit Giles Scott doet op woensdag 10 augustus goede zaken door naar een tweede en eerste plaats te zeilen. Hiermee gaat de Brit voorlopig aan de leiding. Pieter-Jan Postma begon woensdag als 15e in het klassement. Postma finishte als 12e en vierde. Vooralsnog staat Postma op de 14e plaats in het algemeen klassement. Er staan nog zes wedstrijden op de agenda voor de medalrace.

Nacra 17: Mulder en De Koning in mijnenveld naar negende plaats
Het duo Mandy Mulder en Coen de Koning scoort woensdag 10 augustus een vijfde en 13e plaats. Voorlopig goed voor een negende plaats in het klassement. De geplande derde race werd uiteindelijk niet meer gevaren en zal worden ingehaald.
Debutant Coen de Koning is tevreden met het resultaat. De Koning: “Het was letterlijk en figuurlijk een mijnenveld met windwakken over de hele baan. Gezien de omstandigheden op deze openingsdag zijn we blij met de de score.”
Zegers en Van Veen Zegers en Van Veen

470 vrouwen: Zeger en Van Veen naar plaats twee in race twee
Afrodite Zegers en Anneloes van Veen eindigen in hun eerste race op de Olympische Spelen als 16e. In de tweede race zeilen Zegers en Van Veen naar een knappe tweede plaats achter de winnaars van het goud in Londen: Jo Aleh en Polly Powrie (NZL). Hiermee staat het debuterende Nederlandse duo voorlopig achtste na de eerste dag.

Programma 11 augustus
Op donderdag 11 augustus staan er voor Finn zeiler Pieter-Jan Postma en het 470 duo Zegers en Van Veen twee wedstrijden gepland. Het Nacra 17 duo Mandy Mulder en Coen de Koning zal ook opnieuw in actie komen. Marit Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg zullen donderdag niet in actie komen, zij hebben een rustdag.
Dorian van Rijsselberge en Lilian de Geus kenden woensdag een rustdag. Donderdag 11 augustus hervatten zij het Olympisch zeiltoernooi. Annemiek Bekkering en Annette Duetz moeten nog even wachten, zij mogen pas op vrijdag 12 augustus beginnen aan hun Olympisch toernooi. (Olympische Spelen ZeilenZeil voor Goud)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht