123 stickers

Chinese deelnemer Volvo Ocean Race Dongfeng getroffen door averij

Alicante – Dongfeng Experience, de Chinese deelnemer aan de Volvo Ocean Race, heeft in de slotfase van de eerste etappe forse schade opgelopen. De boot werd zondagavond getroffen door een gebroken pad-eye, een bevestiging waarmee het voorzeil wordt vastgehouden.

Na de breuk ontlaadde de enorme kracht op de schoot zich over de lijwaartse (benedenwindse) zijde van de boot. Daarbij moesten de hekstoel (veiligheidsreling op het achterdek), enkele scepters (verticale staanders langs de zijkant van het achterschip), het rechter stuurwiel en een satellietantenne het ontgelden.

Niemand raakte gewond bij dit incident, maar het gebroken stuurwiel zorgt wel voor een extra handicap als Dongfeng gijpt (koersverandering voor de wind, waarbij het zeil van de ene naar de andere kant klapt). Aangezien de Volvo Ocean 65’s overladen zijn met communicatieapparatuur, zou de gesneuvelde antenne geen groot probleem moeten opleveren.

Het kostte Dongfeng ongeveer vijf nautische mijlen gedurende het half uur van het zeil onder controle brengen, de schade inventariseren en de boot weer op snelheid brengen. Tijdens dit oponthoud liep de bootsnelheid terug van 22 naar 12 knopen. (NOS, Volvo Ocean Race)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X