Informatie voor de watersporter

Contest Yachts voegt met 42CS zeiljacht als wereldprimeur op de HISWA te Water 2013 nieuwe mijlpaal toe aan geschiedenis werf

PERSBERICHT
Contest42CSMedemblik – Contest Yachts presenteert op de HISWA te water 2013 (3 tm 8 september in Amsterdam) de Contest 42CS als wereldprimeur. Met de komst van de Contest 42CS spreekt de jachtbouwer uit Medemblik zowel gezinnen met kinderen als zeilers die op zoek zijn naar goede zeilprestaties en comfort aan. Op dit moment zijn de eerste twee van de reeds drie verkochte 42-voeters op de werf in aanbouw.
De nieuwste generatie Contest jachten is ontwikkeld in reactie op de groeiende vraag naar een Contest in de 42-voet range met een dubbele besturing en achterkuip lay-out. De 42CS is onderdeel van de steeds maar groeiende Contest vloot, die zich inmiddels heeft uitgebreid tot aan de Contest 72CS, en ook een 52-voet motorjacht omvat. De versie die getoond zal worden op de HISWA te water is uitgevoerd in de Performance versie.
“De Contest 42CS is ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in een zeilboot waarbij kwaliteit een grote rol speelt,” zegt Contest Yachts directeur Arjen Conijn. “Aan de andere kant spelen we ook in op de vraag van mensen die hechten aan superieure prestaties. De esthetische lijn van de Contest 42CS spreekt zeilers uit alle leeftijdsklassen aan. De eerste twee jachten die we nu bouwen, laten direct het geweldige gevoel van ruimtelijkheid zien, zowel binnen als buiten.”
Drie in een
Een ander fascinerend aspect van het ontwerp van de Contest 42CS is dat er drie opvallende exterieur lay-out-opties mogelijk zijn. De Shorthanded versie is voorzien van een centrale lier in de kuip naast het stuurwiel, van waaruit het grootzeil kan worden bediend. Hierdoor kan de eigenaar eenvoudig en zorgeloos solo zeilen.
De tweede optie is de Cruising lay-out die maximale ruimte biedt in de cockpit. De rails van de grootschoot is gelegen op de opbouw, terwijl de grootschoot via een Duits grootschootsysteem naar de lier in de kuip loopt.
Last but not least, de Performance versie waarbij de rails voor de grootschoot verzonken is in de kuipvloer vlak voor het roer. Dit maximaliseert de potentiële snelheid dankzij de optimale grootzeil trim. De eerste Contest 42CS wordt gebouwd volgens deze optie, met 3DI zeilen en een carbon mast.
Zowel de Shorthanded als de Cruise versie kan ook worden voorzien van een lounging cockpit, waarbij de kuip gescheiden wordt van het roer door een cirkelvormige rand.
Interieur keuzes
Er is een breed scala van interieuropties gecreëerd in samenwerking met designer Wetzels Brown Partners. Aan verschillende eisen kan gehoor worden gegeven door een combinatie van drie lay-outs voor de achterdek- en voordekgebieden en vijf voor de midscheepse sectie van de boot. Belangrijke keuzemogelijkheden die de eigenaar heeft: vier of zes slaapplaatsen, kombuis aan bakboord of stuurboord zijde, grootte van de eigenaarshut en benodigde hoeveelheid opslagruimte voor zeilen en dergelijke.
Deze indrukwekkende flexibiliteit voor zowel het exterieur als het interieur, in combinatie met de ongeëvenaarde vacuümtechnologie en de gedetailleerde afwerking waar de Contest werf om bekend staat, maken van de Contest 42CS een heel bijzonder jacht.
HISWA te Water 2013
De Contest 42CS zal te zien zijn op de HISWA te Water 2013 van 3 tot en met 8 september in Amsterdam Marina op de NDSM-werf in Amsterdam.
Technische details:
Length overall: 12,85 m 42.15 ft
Maximum beam: 4,15 m 13.61 ft
Displacement: 11.000 kg 24,251 lbs
Draft standard keel: 2,20 m 7.21 ft
Draft shallow keel: 1,80 m 5.90 ft
Fuel tank: 250 ltr 65.66 imp.gal
Water tank: 480 ltr. 105.59 imp.gal
Engine, Yanmar: 40 kW 54 hp
Meer dan 50 jaar passie voor jachtbouw
Drie generaties Conijn stonden de afgelopen vijf decennia met veel passie aan het roer van het familiebedrijf. Daarmee is de werf uit Medemblik één van de weinige jachtbouwers van luxe zeiljachten in Nederland die deze mijlpaal heeft weten te bereiken.
De oprichting
In 1959 vermoedt Ed Conijn, de grootvader van huidig directeur Arjen Conijn, goede mogelijkheden voor de toepassing van polyester materialen voor de botenbouw. Als fervent zeiler weet hij ook goed in te schatten waar de markt op dat moment behoefte aan heeft en de open tweemans zwaardboot Flying Dutchman is het resultaat daarvan. De boot blijkt meteen een doorslaand succes en de basis voor de populaire wedstrijdklasse is gelegd. De belangstelling voor het sportieve ontwerp is zelfs zo groot dat er in totaal ruim 600 van gebouwd worden. Dit is het begin van Contest Yachts, dat de eerste decennia van haar bestaan als Conyplex door het leven gaat.
Internationaal
Na de vliegende start van de Flying Dutchman signaleert Ed Conijn dat er steeds meer behoefte bij collega-zeilers ontstaat aan een snel kajuitzeilbootje. Hij speelt hier meteen op in en gaat met ontwerper Luyten om de tafel. Niet veel later is de eerste Contest 25 een feit. De boot heeft duidelijk veel potentie en luidt dan ook het tijdperk van de eerste seriebouw in Nederland in. Deze periode vormt ook de basis voor de huisstijl die Contest Yachts nog altijd voert: met in het achterhoofd de export naar Amerika wordt de tulp gekozen als symbool voor de Nederlandse werf. Bovendien is op iedere boot het aanrecht voorzien van een Makkumer tegeltje. Slimme details die potentiële klanten in het buitenland de Contest jachten niet snel doen vergeten.
Jaren 60 en 70
In de jaren 60 en 70 werkt de werf gestaag verder aan nieuwe ontwerpen en hier komen de Contest 27, 29 en 31 HT uit voort. Inmiddels staat Contest Yachts te boek als ware pionier in de jachtbouwindustrie die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Zo introduceerde het bedrijf als eerste het grote stuurwiel ter vervanging van de helmstok en bedacht het de comfortabele oplossing van buiskappen. Ook durfden de ontwerpers, wars van wat op dat moment de boventoon voerde bij zeiljachten, de kuip helemaal naar achteren te verplaatsen.
historie_contest
Doorbraak
De echte doorbraak in de jaren 70 wordt vervolgens bereikt met de Contest 33, die eigenlijk de tweede generatie Contest jachten inluidt. De destijds bekende en vooruitstrevende ontwerper Robbert Das koppelde esthetiek en comfort aan een ontwerp zonder deckhouse. Het zeilschip mocht zich verheugen in een ongekende populariteit. Ook de daaropvolgende Contest 36 wist de aandacht van de internationale pers weer op zich te vestigen, want het was het eerste ontwerp waarbij je onderdeks naar de achterkajuit kon lopen.
Innovatie
Productontwikkeling blijft ook in de jaren 80 een belangrijk speerpunt. De revolutionaire vleugelkiel, zoals tijdens de America’s Cup van 1983 door de Australiërs toegepast, heeft meteen de aandacht van Contest Yachts. Ook de samenwerking met TNO ter verbetering van productietechnieken en de continue aandacht voor goed opgeleid personeel kenmerken de Nederlandse werf in de jaren dat Fritz Conijn het roer van zijn vader overneemt. Het zijn allemaal aspecten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de continuïteit van de werf.
Passie
Het millennium 2000 betekent ook voor Contest Yachts een nieuw tijdperk met een volgende generatie aan het roer. Het ontwerp en de bouw van de dit jaar opstapel staande Contest 42CS en de vorig jaar opgeleverde motorboot 52MC en mini superjacht 72CS toont aan hoe de werf met de tijd en de klanten mee weet te bewegen, zonder afbreuk te doen aan het imago van kwaliteit en vakmanschap waar Contest Yachts wereldwijd beroemd om is geworden. Directeur Arjen Conijn: “Onze huidige bedrijfsfilosofie is gebaseerd op de kernwaarden Life.Style.Sailing. Dat maakt duidelijk dat performance en design belangrijke aandachtspunten geworden zijn. Het verder uitbouwen van merken is iets van deze tijd. Dat geldt ook voor Contest Yachts. Natuurlijk blijft de kwaliteit van je product onomstotelijk voorop staan, maar de beleving rondom het merk gaat steeds belangrijker worden voor klanten en daar spelen ook wij op in. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Contest Cup in Medemblik en Zeeland.”
Meer informatie www.contestyachts.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht