Informatie voor de watersporter

Deelnemer Vendée Globe Pieter Heerema: “Aan die ontslagen kan ik ook in Nederland niets veranderen”

Sables d’Olonne – Pieter Heerema (65) doet als eerste Nederlander mee aan de Vendée Globe, een loodzware non-stop solozeilrace om de wereld. De start is zondag. Tegelijk worden er bij zijn bedrijf 450 van de 770 banen geschrapt.

Moet hij in deze tijd niet op kantoor zijn? „Ik denk niet dat ik daar op het ogenblik veel kan veranderen. De oliemarkt is al twee jaar slecht. Daar moeten we ons nu op instellen, dat heb ik met het management besproken, dat kunnen ze verder prima aan. Wij zijn een van de laatste bedrijven in de branche die aan een reorganisatie beginnen.”

Een ongelukkig beeld, dat hij juist nu gaat zeilen? “Misschien wel. Maar dan begrijpen mensen niet precies hoe het in elkaar zit. Als ik in Nederland ben, zit ik ook niet continu aan knoppen te draaien. Het zou niks veranderen als ik er wel zou zijn. Het is geen probleem van Heerema, het is een probleem van de hele olie-industrie. Dat is niet iets wat wij kunnen beïnvloeden, wij drijven mee op die rivier, en die rivier stroomt nu niet.”

U heeft niet overwogen om terug te komen? „Nee.” (NRC Handelsblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht