Deze kleine sport wordt snel populairder: sloeproeien

Hilversum – Het roeien van wedstrijden in een sloep groeit de laatste jaren in populariteit. Hoogtepunt van de sport is de roeiwedstrijd van Harlingen naar Terschelling, door kenners ‘De HT’ genoemd. Wat de marathon van Rotterdam voor hardlopers is of de Elfstedentocht voor schaatsers, is de 35 kilometer lange wedstrijd over de Waddenzee voor roeiers.

De wedstrijd begon in de jaren 70 als een eenmalig duel tussen twee studententeams om de verjaardag van de maritieme opleiding in Harlingen te vieren. Sindsdien is de race uitgegroeid tot een wedstrijd met 140 boten. De organisatie voerde een wachtlijst in en een systeem van wildcards voor teams die in andere wedstrijden goed presteerden.


De start van de HT 2019

Intussen kent ons land een groeiend aantal verenigingen verspreid over het hele land. De koepel van sloeproeiverenigingen telt meer dan 250 verenigingen met in totaal 6000 leden. Volgens Marco Schoone, oud-voorman van Federatie Sloeproeien, hebben sommige verenigingen meerdere sloepen die meedoen aan de wedstrijd. (avrotros.nl, www.federatiesloeproeien.nl, www.htroeien.nl)

1 Bericht

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X