Informatie voor de watersporter

Dongfeng winnaar Volvo Ocean Race 2017-18 met dubbele Nederlandse inbreng van zeilster Carolijn Brouwer en router Marcel van Triest

Scheveningen – Carolijn Brouwer heeft zondag als eerste Nederlandse vrouw de Volvo Ocean Race gewonnen. De 44-jarige zeiler kwam met de Chinese boot Dongfeng als eerste over de finish in de elfde en laatste etappe met finish in Den Haag.

Door de etappezege verzekerde de boot van schipper Charles Caudrelier zich van de eindzege in de dertiende editie van de zeilrace om de wereld. Het is voor de Fransman zijn tweede titel, na 2012.

Brouwer deed voor de derde keer mee aan de zeilrace om de wereld. De in Leiden geboren zeilster maakte ruim twintig jaar geleden al furore in de Europe-klasse. Ze werd in dit bootje onder meer twee keer wereldkampioen (1996 en 1998). Daarna nam Brouwer drie keer zonder een medaille te winnen deel aan de Olympische Spelen.

In 2001 debuteerde Brouwer in de zeilrace om de wereld (zevende). In 2014 ging de Zuid-Hollandse opnieuw van start in de Ocean Race, met een zesde plaats als resultaat.

Met Dongfeng zette Brouwer van alle zeven boten de meest constante reeks neer in de tocht over ruim 80.000 kilometer, die vorig jaar op 22 oktober in Alicante begon. Het Chinese jacht, met de Nederlandse oudgediende Marcel van Triest als navigator op de wal, ging uitgerekend in Den Haag voor de eerste keer winnend over de finish en die primeur was meteen goed voor de ultieme triomf. (NU.nl, ‘Brunel en Bekking grijpen naast winst Ocean Race, toch Nederlands succes’ – NOS, ‘Frans-Chinees team met Nederlandse aan boord wint Volvo Ocean Race na bloedstollende finale’- De Volkskrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht