windverwachting

Dongfeng wint in-port race en vertrek vierde etappe VOR zondagochtend 6:45 live te volgen

Sanya (China) – Dongfeng Race Team sloeg vandaag zijn dubbelslag in thuishaven Sanya. Schipper Charles Caudrelier (FRA) en zijn bemanning wisten na de eerdere etappezege in Sanya ook de Team Vestas Wind In-Port Race te winnen. Abu Dhabi Ocean Racing pakte de tweede plaats, gevolgd door Team Alvimedica dat het Nederlandse Team Brunel net achter zich kon houden.

Tegen de verwachtingen in nam de wind toch toe tot ongeveer 10 knopen. Al kreeg de vloot wel met veel draaiingen en vlagen te maken. Dat zorgde voor de nodige wisselingen in de kopposities. De strijd was intens en het thuisteam trok uiteindelijk aan het langste eind.

Kort na de voor-de-windse start splitten de zes boten met Team Alvimedica, winnaar van de eerste In-Port Race in Alicante, aan kop aan de linkerkant van het veld. Dongfeng maakte een fout in een gijp en verloor daardoor de schoot van de A3 gennaker. Dat zette het voor China uitkomende team op achterstand, terwijl het Nederlandse Team Brunel als tweede de eerste gate (twee boeien) rondde.

Schipper Ian Walker (GBR) ging met Abu Dhabi als derde rond, maar koos de andere (rechter) kant van het veld en vond daar betere druk dan zijn rivalen op links. Zo kon Abu Dhabi de leiding overnemen, maar bij de tweede gate keerden de winddraaiingen zich tegen Walker en zijn mannen. Alvimedica nam opnieuw de eerste plek over, gevolgd door Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer). Alvimedica verspeelde echter zijn halve voorsprong door problemen bij het uitrollen van de A3 gennaker. Dongfeng maakte ondertussen dankbaar gebruik van vlagen en wist zo het gat te dichten.

Het Chinese team met Franse schipper ging nek aan nek met Alvimedica door de derde gate. Door de binnenbocht te nemen wist Dongfeng de leiding over te nemen en stond die niet meer af. Hoewel het bij de vijfde en laatste gate nog even spannend werd, toen Abu Dhabi Ocean Racing de windgoden mee kreeg. Hoewel hun voorsprong terugliep van 200 naar 50 meter, hielden Caudrelier en zijn mannen het hoofd koel en pakten ze de overwinning. Daarmee krijgt de serie havenwedstrijden wederom een nieuwe winnaar.

Team Alvimedica bleef op het nippertje Team Brunel voor en greep zo de laatste podiumplaats. Team SCA kwam als vijfde binnen en MAPFRE als zesde. In het totaalklassement van de havenwedstrijden gaat Abu Dhabi Ocean Racing aan kop, gevolgd door Team Brunel en Dongfeng Race Team.

Morgen (zondag 8 februari) klinkt om 14 uur lokale tijd (7 uur Nederlandse tijd) het startschot voor de vierde etappe van Sanya naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Na het startschot volgt een parcours rond de boeien, waarna de vloot Sanya achter zich laat. Dit alles is weer live te volgen via de Volvo Ocean Race site. (www.volvooceanrace.com)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X