Informatie voor de watersporter

Drie oplaadpunten elektrisch varen in de Biesbosch gerealiseerd dankzij Europese subsidie

PERSBERICHT
biesboschoplaadpuntDordrecht – Elektrisch varen in de Biesbosch krijgt een enorme stimulans door de plaatsing van drie oplaadpunten, verspreid over de Biesbosch. De palen zijn gerealiseerd met Europese subsidie.
Bij Biesboschcentrum Dordrecht, in de Aakvlaai en op de Vischplaat in de Biesbosch is een paal geplaatst. Fluisterboten, maar ook andere boten met elektriciteit aan boord, kunnen afmeren aan de speciale steiger en tegen betaling stroom afnemen. De stroom kost € 1,- per eenheid. Je kunt zelfs je telefoon opladen met een oplaadpaal, maar dan moet je wel eerst even een verloopkabel van CEE-naar contrastekker aanschaffen in een watersportzaak.
Wie stroom wil afnemen betaalt met een jachthavenbetaalkaart. Zo’n kaart is te koop bij Biesboschcentrum Dordrecht en bij de Biesboschhoeve op de Vischplaat. Je kunt daar ook het saldo op de kaart opwaarderen.
Veel bootbezitters kennen het systeem van de betaalkaart, omdat deze in veel gebieden en jachthavens kan worden gebruikt. Wie al een kaart heeft kan deze ook in de Biesbosch gebruiken, mits hij in de Biesbosch is opgewaardeerd. Het tegoed dat in de Biesbosch op de kaart wordt gezet kan alleen bij de drie palen in de Biesbosch worden gebruikt.
Het Parkschap en Staatsbosbeheer zijn erg blij met deze nieuwe ontwikkeling. Rondvaartbedrijven en verhuurbedrijven varen al jaren met elektrische boten in de Biesbosch, maar met deze oplaadpalen wordt ook het varen met particuliere elektroboten gestimuleerd. De meeste boten houden het wel een dag vol zonder bij te hoeven laden, maar vooral wie meerdere dagen in de Biesbosch wil verblijven heeft profijt van de oplaadpalen.
Het plaatsen van de oplaadpalen met bijbehorende afmeersteigers is een van de laatste concrete resultaten die de Biesbosch met geld van het Europese project STEP (Sustainable Tourism in Estuary Parks) heeft kunnen realiseren. Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft de afgelopen drie jaar als Lead Partner in dit project geparticipeerd, samen met de Polders van Kruibeke langs de Schelde bij Antwerpen en met de Broads in Engeland.
Meer informatie www.np-debiesbosch.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht