Informatie voor de watersporter

Frank Mulder ontvangt lifetime achievement award

De Nederlandse scheepsarchitect en jachtontwerper Frank Mulder ontving de Lifetime Achievement Award 2024 van Boat International Media tijdens zijn jaarlijkse Design and Innovation Awards-programma. Bij het toekennen van de prijs merkten de juryleden de breedte en omvang van zijn ontwerpen op en zijn vaardigheid in het ontwerpen van uitzonderlijke jachten in alle constructiematerialen.

Na zijn diploma te hebben behaald aan de prestigieuze Haarlemse Universiteit, kreeg Mulder in 1974 een baan als productiemanager bij Amels Shipyard en verhuisde al snel naar de Damen Group, waar hij verantwoordelijk was voor het programma voor snelle vaartuigen voor militaire en commerciële schepen.

In 1979 opende hij zijn eigen studio en voegde jachtontwerp toe aan zijn professionele diensten. Zijn eerste superjacht was de 38-meter tri-deck Tropic C, gelanceerd bij Heesen Yachts in Oss in 1986, gevolgd door de 34m Wheels in 1987. Het jacht dat hem wereldwijde aandacht bracht, kwam een jaar later. Octopussy, gebouwd voor de Amerikaanse autohandelaar John Staluppi, overtrof het snelheidsrecord voor jachten dat eerder was vastgesteld door de Fortuna van de koning van Spanje door een snelheid van 53,17 knopen te bereiken. In videotoespraken voor de presentatie noemde Staluppi Mulder “briljant” en noemde hem “de beste scheepsarchitect ter wereld”.

Octopussy by Heesen

Mulder zou ontwerpen leveren voor andere recordhouders voor Staluppi – de 66,7 knoop Moonraker en de 67-knoop 42-meter The World is not Enough – waardoor Mulder bekend werd als de top scheepsarchitect voor snelle luxe jachten. Toch waren snelle jachten niet zijn enige specialiteit; in feite was zijn meest recente bekroonde jacht de 21,5 knoop volledig verplaatsende Spectre, gebouwd door Benetti. Bij het feliciteren van Mulder met de prijs noemde Benetti-oprichter Paolo Vitelli Specter “een kunstwerk”.

Andere superjachten met zijn handtekening zijn onder meer de 46m Vicem Vulcan, een 46 meter geleverd door JinLong in China voor acteur Jackie Chan, de 46.85m Blowsy van Heesen, vijf prachtige op maat gemaakte Cheoy Lee-superjachten, en vele kustkruisers gebouwd bij werven zoals Moonen, Elling, Mulder, Vitesse, Van Dutch en Riviera. In totaal, van marineschepen tot tenders en superjachten, staat het Mulder-merk op bijna 1.000 rompen, een opmerkelijke portfolio voor 50 jaar jachtontwerp.

Bas en Frank Mulder

Als ontvanger van de Lifetime Achievement Award 2024 voegt Mulder zich bij de rangen van andere gerenommeerde jachtontwerpers, waaronder Gerard Dijkstra, Frits De Voogt, Ron Holland, Martin Francis, German Frers, Giovanni Zuccon, Luca Brenta, Tim Heywood, Terry Disdale, François Zuretti en John Munford. De prijs werd uitgereikt voor een volgepakt publiek op de eerste avond van het Superyacht Design Festival van Boat International. In 2022 trad Frank Mulder terug en liet het roer van Mulder Design over aan zijn zoon, Bas, die afstudeerde aan dezelfde scheepsarchitectuurschool als Frank en nu het familiebedrijf naar de toekomst leidt. De Mulder Design studio is gevestigd in de Amsterdamse voorstad Amstelveen.

Voor meer informatie en video: mulderdesign.nl

Foto: Mulder Design

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht