Informatie voor de watersporter

Friesland start campagne tegen rubberbootjes-terreur door vaak ook te hard rondvarende jeugd

PERSBERICHT
Leeuwarden – Dit watersportseizoen hebben de provincie en politie Friesland extra aandacht voor jonge watersporters. ’s Zomers komen veel klachten binnen over jongeren in rubberbootjes die overlast veroorzaken. Met de campagne Handle je pk’s willen de provincie en politie jongeren bewust maken van de regels en gevaren van snelvaren. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe gaf vandaag op Boot Holland de aftrap voor de campagne.
Vanaf april geven medewerkers van de provincie en de politie extra voorlichting over snelvaren. Op het water delen ze flyers uit en bij goed vaargedrag krijgen jongeren een presentje. Ook komen er speciale testmiddagen waar jongeren kunnen testen of hun boot en motor aan de eisen voldoen. Daarnaast worden de controles op snelvaren aangescherpt.
Klachten
De klachten die binnenkomen gaan onder andere over jongeren die met hun rubberbootjes hoge golven, geluidsoverlast en gevaarlijke situaties veroorzaken. Jongeren zijn niet altijd goed op de hoogte van de regels. De minimum leeftijd voor het besturen van een open motorboot is 12 jaar. Verder mag de boot niet langer zijn dan 7 meter en kan deze niet sneller varen dan 13 km/u.
Boot Holland
Op watersportbeurs Boot Holland komen bezoekers in de stand van de provincie Fryslân (standnummer 5090 in de Friezenhal) alles te weten over de plannen die van Friesland een nog betere watersportbestemming maken. Het Friese Merenproject presenteert zich samen met de afdeling Nautische Zaken, de varende dienst van de provincie Friesland. Er is informatie te vinden over onder andere de nieuwe sluis bij Stavoren, de werkzaamheden aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute en over de plannen voor de verbetering van toegangspoorten en watersportkernen in Friesland.
Scheepvaartmeesters vertellen over de taken van de provincie Friesland op het gebied van veiligheid en doorstroming op het water. Speciale aandacht is er voor de nieuwe campagne ‘Handle je pk’s’. Met een speciale vaarsimulator kunnen bezoekers hun vaarkunsten testen. Kamerlid De Rouwe nam als eerste plaats in de vaarsimulator die op de stand aanwezig is.
Meer informatie www.fryslan.nl/handlejepks.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht