Informatie voor de watersporter

Hans Detmers winnaar van de Amateur BootBouw Award 2014

PERSBERICHT

abba_detmers
Hans Detmers wint de Amateur Bootbouw Award 2014

Den Helder, Amsterdam – De nominaties voor de Amateur BootBouw Award 2014 stonden vijf dagen te pronken op de Hiswa Klassieke Schepenbeurs en al wat langer op Amateur Boatbuilding Community. Na vijf dagen onzekerheid op de Hiswa Klassiek wees de jury uiteindelijk Hans Detmers met zijn 12 ½ foot Haven als winnaar aan.
Met een klein verschil werd Detmers eerste. En dat terwijl zijn boot-ontwerp dit jaar, net als de 12 voets jol van Maarten Hopman, ook 100 jaar is geworden, iets dat hijzelf nog niet wist maar juist deze week in de WoodenBoat stond geschreven. Hij was dubbel blij verrast. Tweede werd Maarten Tromp met zijn 12 voets jol en Reyer de Boer eindigde als derde.
Mooi was ook het idee van de jury om Ynte la Rivière extra te nomineren voor de aanmoedigingsprijs. Ondanks dat hij zich heeft willen meten met ‘oudere’ mannen met relatief veel ruimte, tijd en geld heeft hij een goed voorbeeld voor zijn leeftijdgenoten neergezet. In groep 8 heeft hij vorig jaar als uitdaging zelf een boot gebouwd. De jury heeft dat erg gewaardeerd!
De publieksprijs werd door Maarten Hopman in de wacht gesleept. Hij ging met een goed gevoel naar Frankrijk terug. Hier dreigde de stemmen te staken: bij de eerste telling was het een gelijk voor Maarten en Hans. Beiden hadden het ook al zwaar bij de vakjury, deze waardeerden de scheepjes nagenoeg gelijk. De tweede telling werd het duidelijk dat het nipt doorsloeg naar de 12 voets jol van Maarten.
De andere categorieën.
Hierbij is de Simplicity van Theo Bontje uitgeroepen tot mooiste tussen de 5 en 7 m. De Willy von Tat van Harm Rutten eindigde hier als goede tweede en de Catboat van Peter Visser als derde.
Dan werd de Masquerade van Pieter van der Aa gekozen als mooiste van de buitencategorie boten boven de 7m. Als tweede en derde eindigden respectievelijk de Martelli van Marcel Hamers en de Toudûnser van Jouke Hosper.
Hopenlijk heeft deze ABBA (Amateur BootBouw Award) mensen ertoe aangezet om over hun schroom heen te stappen en de uitdaging aan te gaan. Het is de bedoeling dat deze show volgend jaar zal worden voortgezet en dat het animo voor amateur bootbouw zo weer ouderwetse proporties gaat aannemen.
Meer informatie www.bootbouwschool.nl en bootbouwschool.wordpress.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht