Informatie voor de watersporter

Historische Pen Duick II van Eric Tabarly te zien op de Salon Nautique 2013 in Parijs van 7 – 15 december

nautic_Paris_2013Parijs (F) – Van 7 tot 15 december vindt bij de Porte de Versailles – bijna middenin de Franse hoofdstad – de Franse ‘Salon Nautique’ weer plaats. Tegenwoordig kortweg herdoopt als ‘Le Nautic’.  De organisatie verwacht 240.000 Franse watersporters, die terecht kunnen bij 785 exposanten. De laatsten nemen – los van het ‘watervertier’ als kano’s, kayaks en surfplanken –  700 échte boten mee om te showen.  Op de stands werken in totaal zo’n 5000 personen, terwijl er 250 actief zijn voor Reed Expositions France, de organisator van de beurs. Tot zover de statistieken.

Hoewel ook in Frankrijk de bootverkopen in de afgelopen jaar zijn teruggevallen, is dat in de praktijk niet te merken. Het land heeft een pleziervloot van naar schatting langzamerhand 500.000 boten te onderhouden, op te knappen of te restaureren. Een spectaculaire Stand Up Paddle-board wedstrijd over de Seine met zo’n 300 deelnemers op 8 december moet de opening van de beurs extra in de aandacht brengen.sup_seine

De belevenis van de watersport is nergens zo intens als in Frankrijk, met al haar gesponsorde oceaanracers en zeilhelden. In dit verband kijkt men ter gelegenheid van deze Nautic ook graag terug.  Het is intussen 50 jaar geleden dat de legendarische – en jammerlijk verdronken – zeilheld Eric Tabarly zijn eerste Engelse ‘Transat’ won. Volgens velen hét begin van de opmars van de Franse waterportindustrie met merken als Beneteau, Jeanneau, Dufour en Plastimo. De boot Pen Duick II, waarmee Tabarly die prestatie leverde zal in Hal 1 te zien zijn. Net als een film, die het bewijs levert van de grote invloed, die Tabarly op de historische ontwikkeling van de Franse watersport heeft gehad. (Nauticlink, Association Eric Tabarly, Tabarly – WikipediaParis Boat Show – Salon Nautique de Paris)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht