Informatie voor de watersporter

Holland Nauta geeft tips over gas aan boord en keurt gasinstallaties op boten

PERSBERICHT
Montfoort  – Nu de zomer voor de deur staat en watersporters de boot klaar maken voor de vakantie, willen wij van Holland Nauta de gasinstallatie aan boord van zeil- en motorjachten nog eens extra onder de aandacht brengen.
Met gas werken is precisiewerk. Vuil tijdens het werk kan later voor een probleem zorgen, ook stalen fittingen op koperen leidingen zijn aanleiding voor toekomstige problemen. Dicht is dicht wordt er gedacht. Jawel, maar voor hoelang. In de watersport spelen vocht en in sommige gevallen zout nog een rol. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen waarop het systeem door een klein probleem uiteindelijk faalt. Voorkomen is dan ook beter als genezen. Gas is een goede en veilige oplossing voor koken, koelen en verwarmen aan boord. Maar, let op uw veiligheid.
Butaan en propaan zijn gassen zwaarder dan lucht, waardoor bij lekkage het gas naar het laagste punt zakt, en met een concentratie van 2% in de lucht explosief is. Alle reden om even stil te staan bij u gasinstallatie.
Wanneer u een fles verwisselt,  hoort u vaak even kort sissen, gas met een lage druk ontsnapt tussen de kraan op de fles en de drukregelaar. Als de gasfles in een gasbun met voldoende vrije afvoer naar buiten staat is dit geen probleem. Ook mag er geen gas door openingen als ramen of luiken naar binnen dringen, een veel vergeten opening is de aansluiting van de leiding op de gasbun, ook deze moet gasdicht zijn. Zo zijn er vele punten waar wij bij een gaskeuring op letten, van de aansluiting op het gastoestel, gasslangen, onbeschadigde leidingen en lekdichtheid. Afpersen van het systeem behoord dan ook tot onze standaard procedure.
Bij het verbranden van gas wordt er zuurstof verbruik, dat is geen nieuws, waar u wel aandacht aan kunt besteden is de ventilatie. Zijn er voldoende ventilatie openingen, ook als u op een niet zo mooie zomerdag in de kajuit een kopje thee zet. Weet u waar de afsluiter van het kooktoestel zit en kunt u er makkelijk bij? Ook met een vlam in de pan? Dit klink banaal, hiervoor is die afsluiter bedacht.
Uw installatie om de drie jaar laten keuren door een gecertificeerd bedrijf als Holland Nauta hoort ook bij de zaken die u zelf kunt doen om u veiligheid te vergroten.
Veilig aan boord is voor ons, van Holland Nauta een belangrijk streven om watersport te laten zijn wat het in essentie is, onbezorgd genieten van natuur en vrije tijd.
Tien gouden regels:
1. Gebruik gasflessen die geschikt zijn voor de watersport.
2. Instrueer en informeer uw bemanning over veilig gebruik van de gasinstallatie en de brandblussers.
3. Bewaar nooit (lege) gasflessen benedendeks van uw jacht, maar altijd in een speciale gaskast of gasbun, en merk deze.
4. Werk aan uw gasinstallatie is specialistenwerk, wij van Holaand Nauta willen dat graag voor u verzorgen.
5. Laat om de drie jaar een inspectie uitvoeren van uw gasinstallatie aan boord door een bedrijf met het ‘Certificaat Gastechniek’.
6. Zorg voor voldoende ventilatie, voorkom condens of nog erger: koolmonoxide.
7. Sluit alle gasafsluiters als u van boord gaat.
8. Houdt uw gasapparatuur schoon en jong. Vervang elke 10 jaar uw gasdrukregelaar en bij voorkeur uw gasslang om de drie jaar.
9. Raadpleeg direct een vakman bij gebreken aan de installatie; ga niet zelf repareren.
10. Zorg voor goed functionerend blusmateriaal.
Zoekt u een gas specialist, Holland Nauta verricht onder andere gaskeuringen voor de watersport, en is  een HISWA gecertificeerd bedrijf .
Meer informatie www.hollandnauta.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht