Illuster VOC-schip Halve Maen veilig aangekomen in haven van Hoorn

foto Westfries Museum - Robert Gort
foto Westfries Museum – Robert Gort
Hoorn – De replica van de Halve Maen is in Hoorn aangekomen, waar het een vaste ligplaats krijgt bij het Westfries Museum in Hoorn. Het schip is een replica van de boot waarmee kapitein Henry Hudson ruim 400 jaar geleden als eerste Europeaan het eiland Manhattan ontdekte.


Feest
De Halve Maen werd door tal van charterschepen, botters en schouwtjes begeleid naar Hoorn. In de haven klonk muziek van Compagnie de Halve Maen en het Shantymenkoor. Kleine sloepen van Scouting Vaandrig Peetoom met aan boord een blazer en slagwerker begeleidden de Halve Maen naar het Houten Hoofd. Na de overhandiging van de proclamatie, de scheepsdocumenten en het hijsen van de vlag voer de Halve Maen onder klokgelui naar haar ligplaats bij het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland.

Bezoek aan de Halve Maen
Voor de komende vijf jaar heeft het New Netherland Museum uit de Verenigde Staten de Halve Maen in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. De bemanning neemt bezoekers in een rondleiding van 45 minuten mee in de spannende verhalen die het schip vertelt. Vooraf reserveren via de site is noodzakelijk.
(NOS, www.halvemaenhoorn.nl)