Jagers zeilrecord rond de wereld standby in Brest voor mogelijk vertrek dit weekend

Brest (Frankrijk) – Afgelopen maandag en woensdag zijn respectievelijk de trimarans Idec (Francis Joyon) en Spindrift (Yan Guichard) naar Brest gevaren, omdat men verwacht dat zaterdag een gunstig ‘weervenster’ zal ontstaan. Hierdoor zouden ze het eerste deel van hun poging het zeilrecord rond de wereld scherper te stellen met de meest optimale windvoorspellingen kunnen afleggen.

Het huidige record staat op 45d 13u 42 min (Loïck Peyron, Banque Populaire 2012). Idec is ‘klein en licht’ (31,50 meter – ex-Groupama 3 en Banque Populaire VII met zes bemanningsleden) Spindrift gokt op ‘groot en zwaarder’ (40 meter met dertien bemanningsleden). Het is niet onmogelijk dat beide boten op dezelfde dag zullen vertrekken. Spindrift schipper Guichard hoopt het zelfs: “Ik ben blij dat we dit jaar met z’n tweeën zijn en hoop, dat we min of meer op hetzelfde moment kunnen vertrekken…”.

Idec wordt vanaf de wal op het gebied van wind en ijs gerouteerd door de Nederlander Marcel van Triest, die in het buitenland een grote naam heeft opgebouwd, ondermeer juist vanwege zijn kennis van het gedrag van het ijs op de zuidelijke oceaan. De route voor een recordpoging rond de wereld kent geen beperkingen wat betreft breedtegraden. Het afsnijden rond Antarctica voor de kortste route is dus aanlokkelijk, maar gevaarlijk vanwege het ijs. (Nauticlink, L’Express, Spindrift Racing en Idec Sport Sailing, Marcel van Triest)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X