Informatie voor de watersporter

Jubileum-editie van twintigste Bietentocht vertrekt 21 oktober ‘in tegengestelde richting’ vanuit Steenbergen

STEENBERGEN – De jachthaven van Steenbergen vormt op zondag 21 oktober het decor voor de start van de Bietentocht. De twintigste editie van deze speciale tocht gaat in tegenstelling tot voorgaande jaren ‘de andere kant’ op. Vorig jaar vormde de Steenbergse haven de finish voor de ruim twintig platbodems, maar dit jaar vormt Steenbergen juist de start.

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door zogenaamde platbodems. Vier dagen lang varen de schippers door de Zeeuwse wateren om de geschiedenis van het vervoeren van vracht per boot in leven te houden. Bij de eerste Bietentocht in 1999 werden nog vele schippers wakker met een laagje ijs op het dek. Maar in twintig jaar tijd hebben de schippers van alles meegemaakt: Van korte broeken tot dikke wollen mutsen en van windkracht 0 tot windkracht 10.

De bietentocht is echt een tocht en geen race. “Daardoor zijn de deelnemers ontzettend geprikkeld om er zo mooi mogelijk uit te zien en niet per se het snelste de route af te leggen. Dat heeft ervoor gezorgd dat deelnemers de laatste jaren zich kleden in een thema, wat er feestelijk uit ziet voor de mensen langs de kant. Eerst voeren ze in traditionele kleding, maar we hebben door de jaren ook Flower Power voorbij zien komen, of Bonnie en Clyde, smurfen op een boot. Het is voor ons altijd een verrassing wat er voorbij komt”, aldus Han van Veen, voorzitter van de organiserende stichting Zeeuwse Beurtvaart. (www.internetbode.nl, www.bietentocht.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht