windverwachting

Knallende ruzie over ‘yuppenhaven’ in Amsterdam-Zuid

AMSTERDAM – Er is een knallende ruzie uitgebroken in de buurt rondom het Olympisch Stadion in Amsterdam vanwege de aanleg van een jachthaven. Bewoners zijn woest en voelen zich bedonderd.

Aan de Afroditekade in de Stadiongracht wordt binnen afzienbare termijn de jachthaven aangelegd. Het stadsdeel steunt het initiatief van buurtbewoner Martijn van Galen, die overigens zelf niet aan de kade woont. Buurtbewoners die hun bootje daar nu hebben aangemeerd, zullen moeten verkassen. In de nieuwe haven komt plek voor 48 boten die tot twaalf meter lang kunnen zijn. Daarmee wordt de nieuwe haven een yuppenhaven, vinden de buurtbewoners.

Ze zijn daarnaast boos omdat ze pas vorige maand op de hoogte werden gebracht van de plannen. Dat gebeurde niet door het stadsdeel, maar door Van Galen die een inloopavond organiseerde. Tachtig boze buren kwamen op de bijeenkomst af. Van Galen bezweert dat de jachthaven er voor de wijk moet zijn, maar die bestaat volgens de tegenstander voor tachtig procent uit sociale woningbouw. „Die mensen hebben helemaal geen boot”, zegt buurtbewoonster Manon van den Brand. „Daarnaast is er nog plaats aan de haven Olympia, daar zijn nog plekken over.” (De Telegraaf)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X