123 stickers

KNRM: ‘Waterplanten zijn snelgroeiend veiligheidsprobleem’

IJMUIDEN – Sinds een aantal jaren ondervindt de scheepvaart in het Markermeer en de Randmeren veel hinder van waterplanten. Deze snelgroeiende gewassen zijn vooral in de zomermaanden een groeiend probleem en zorgen voor een onveilige situatie op het Markermeer en de Randmeren.

Vooral watersporters lopen geregeld vast in de grote velden aarvederkruid en fonteinkruiden. Opvarenden nemen soms onverantwoorde risico’s om hun scheepsschroef onder het schip van wier te ontdoen. Fonteinkruid en aarvederkruid kunnen tot aan het wateroppervlak groeien, waardoor zelfs zwemmers erin verstrikt kunnen raken.

De KNRM wordt in genoemde gebieden steeds vaker gevraagd om boten die vastgelopen zijn in de planten te helpen. Maar ook reddingboten hebben last van de planten, die de schroeven en waterjets van de reddingboten doen vastlopen. Evenals de watersportorganisaties en jachthavens in de omgeving, hebben de reddingstations van de KNRM aan de bel getrokken bij de waterbeheerders om iets aan de overlast te doen. (KNRM, Rijkswaterstaat)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X