Informatie voor de watersporter

Kogge vreest schade door ondiepe haven Kampen

KAMPEN – Als de monding van de Buitenhaven niet snel uitgebaggerd wordt, dan betaalt de Sichting Kamper Kogge daarvoor een dure rekening.
Die stelling durft secretaris Jan van der Steeg wel aan. De replica van het middeleeuwse handelsschip ligt noodgedwongen afgemeerd langs de IJsselkade, simpelweg omdat een dichtgeslibde haven terugkeer naar de vaste stek verhindert. Het groot onderhoud van het schip komt hiermee in het gedrang.

“Het kostte alle mogelijke moeite om eruit te komen. We riskeren schade aan het schip als we proberen terug te gaan”, aldus de secretaris. “Bovendien willen we begin november nog naar de beurs voor klassieke schepen in Enkhuizen en later nog naar een Hanzesymposium.”

Terugkeer daarna is schier onmogelijk omdat Rijkswaterstaat in de winter het peil in het IJsselmeer met veertig centimeter verlaagt. Van der Steeg: “Het ziet er dus naar uit dat we de hele winter ‘vastzitten’, tenzij de gemeente de haven snel dieper maakt. Gebeurt dat niet, dan valt ook het groot onderhoud deze winter in het water.

 Het steekt Van der Steeg enorm dat de gemeente Kampen in zijn ogen nogal laks met dit probleem om gaat. “We hebben het diepteprobleem al verscheidene keren aangekaart. In 2006 voldeed de haven nog keurig aan de norm, maar daarna is het snel gegaan. Dat blijkt in elk geval uit de metingen die wij hebben verricht. Bij de laatste peiling kwamen we op 1,95 meter. En daar gaat die veertig centimeter dus nog van af. De diepgang van de Kogge is 2.10 meter, dus dat betekent dat we door een halve meter modder moeten ploeteren.” (deStentor)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht