Informatie voor de watersporter

Kruising tussen schroef en waterjet

Twello – Voith Turbo Marine heeft een nieuw voortstuwingssysteem ontwikkeld dat onder de naam Voith Linear Jet (VLJ) op de markt is gebracht. De eerste twee exemplaren zijn besteld door het Britse Turbine Transfers UK en komen onder een 19 meter lange offshore-ondersteuningscatamaran voor de windmolensector te hangen.

De VLJ oogt op het eerste gezicht als een kruising tussen een normale schroef in een straalbuis en een waterjetvoortstuwing. Een schip kan met een VLJ snelheden halen tot 40 knopen, maar kan er ook efficiënt langzaam mee varen en een hoge paaltrek ontwikkelen, zonder dat daar extra vermogen voor nodig is.

‘De VLJ zit op alle fronten tussen een vaste schroef en een waterjet in’, zegt Johan Huber, Manager Sales & Projects voor de Voith Linear Jet. ‘De VLJ vult daarmee een leemte in de markt. Op het eerste gezicht lijkt het een vaste schroef in een lange straalbuis, maar er zit wel een stator-sectie in die straalbuis, zoals bij een waterjet.’ (SchuttevaerVoith Turbo Nederland )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht