Lenteweer beweegt booteigenaren om hun boot ‘uit de winterslaap’ te halen

Amsterdam – Met de stuwende kracht van een wielsysteem laat David Herout (37) een donkergroen vaartuig uit de loods glijden. Hier bij een haventje aan de rand van het Amsterdamse Bos stoomt hij jachtboten klaar voor de lente.

“Ik werk het liefst buiten aan de boten, zeker met dit stralende weer”, zegt Herout – zwarte overall en het haar in een staartje. Onder de eerste voorzichtige oprisping van het voorjaarszonnetje lijkt hij weer tot leven te komen. “Heerlijk.”

Een negen meter lange sloep gaat het water in, maar eerst wordt die nog onderworpen aan een grondige schoonmaak- en schilderbeurt. Zo liggen er nog drie te wachten tot ze na een lange winter opnieuw het water op gaan. In zijn pauze geeft Herout, een sigaret in de mond, zich op een bankje over aan de zonnestralen. “Met de twintig graden op komst, dit weekend, willen velen nog wat met hun boot.”

Goedkeurend gaat de duim van een voorbijganger omhoog terwijl Herout één voor één stootkussentjes aanbrengt op de sloep. Het is Tim Klijn (59), de eigenaar van Davy en Orsted, het bootbedrijf dat momenteel drukke tijden kent. Ze bouwen en onderhouden schepen voor booteigenaars uit de regio. (Trouw, www.grachtenboten.nl)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X