Informatie voor de watersporter
Isuzu dieselmotor

Maak de motor van je boot winterklaar: olie verversen

Een scheepsdiesel heeft drie soorten vloeistof nodig: diesel, water en olie. Om je boot winterklaar te maken, moet je met alle drie de vloeistoffen wat doen. In dit blog bespreken we het verversen van de olie. In deel een keken we naar de diesel en in deel twee naar het koelwater.

Wat hebben we nodig?

Het einde van het seizoen is een prima moment om de olie in je motor te verversen. Omdat de motor nu wat langer stil zal staan, kunnen ijzer- en roetdeeltjes neerslaan en aankoeken. Voordat we aan de slag gaan hebben we eerst een boodschappenlijstje af te werken. Wat hebben we nodig?

  1. de nieuwe olie
  2. een pompje met stevige slang
  3. een nieuw oliefilter
  4. oliefilterklem
  5. een lege jerrycan van minimaal 5 liter

Welke olie kun je het best gebruiken? 

Voor een scheepsdiesel heb je 15W40 olie nodig. Je zou gewone auto-motorolie kunnen gebruiken, maar mariene olie, speciaal voor boten, is wel beter. Deze olie beschermt de motor van je boot nog iets beter tegen corrosie en werkt beter bij het koelen van de motor. Mariene motorolie is wel wat duurder. 5 Liter is genoeg om de olie te verversen en dit kost tussen de dertig en de veertig euro. Je kunt in principe elk merk gebruiken. 

Pompje

De opvangbak onder in het motorblok heet de carter. Bij automotoren zit hier een dop die je los kunt draaien: de carterplug. Maak je die los, dan loopt alle olie uit de motor. Bij boten kan dat helaas niet omdat er onder de motor te weinig ruimte is. We zullen de olie dus uit de motor moeten pompen. 

Grofweg zijn er drie soorten pompen die je hiervoor kunt gebruiken. Je hebt het eenvoudige handpompje. De mooie exemplaren zijn van koper. Pomp voor pomp haal je de olie uit de motor. Dan zijn er de vacuümpompen. Die hebben een reservoir dat je vacuüm pompt, de olie wordt nu in een keer opgezogen en verzamelt zich in het reservoir. En dan zijn er nog de elektrische pompjes. Ook die zijn er in verschillende prijsklassen. 

Oliefilter

Op de lijst staat, naast het olie verversen, uiteraard een nieuwe oliefilter. Deze filters kunnen verschillen per merk. Controleer dus goed of je wel het filter met de juiste schroefdraad hebt. Een oliefilter draai je vast. Door het gebruik van de motor kan het filter steeds vaster komen te zitten. Vaak lukt het niet meer om het filter met de hand los te krijgen, vooral niet als je al een beetje vette handen hebt van alle liefde die je je motor al gegeven hebt. Dit is een bekend probleem en er zijn twee oplossingen: je kunt een filterklem of filtertang kopen, een eenvoudige tang met een band die je om het filter heen slaat. Een andere oplossing is een oude, stevige schroevendraaier door het filter heen te slaan en die als handvat te gebruiken.

Om de oude olie op te vangen en af te voeren, hebben we een lege jerrycan nodig. Je kunt hier ook gebruikte petflessen voor nemen.

Olie verversen

Staat alles klaar, dan kunnen we aan de slag. Eerst moet de olie goed warm zijn. We laten de motor draaien tot die op temperatuur is. Dan gaan we de olie eruit pompen door het gat van de peilstok. Doe een paar druppels van de gebruikte olie op een stukje keukenpapier, dan kunnen we straks de kleur vergelijken met de nieuwe olie.

Duw het slangetje diep in de motor en zet voordat je gaat pompen de dop olie-inlaat-dop boven op de motor open om te beluchten. Zo trekt de motor niet vacuüm en gaat het pompen een stuk makkelijker.

Haal de slang tegen het einde een paar keer op en neer. Mocht je de slang te diep erin hebben geduwd, dan zou het einde weer omhoog kunnen zijn gekomen als een snorkel. Er blijft altijd wat olie achter in de motor, dat is niet erg. Straks wordt die flink verdund met de nieuwe olie.

Filter vervangen

Haal nu het oude oliefilter los. Dit zal wat rommel geven, de motor heeft natuurlijk net nog gedraaid, dus er zit overal olie. Houd er een bakje onder om de druppels op te vangen. Een oude doek of een keukenrol komt ook altijd van pas.

Schrijf op het nieuwe filter de datum. Dan weet je in de toekomst wanneer het weer tijd is om de olie te verversen. Smeer wat van de lekkende olie op de pakking en op de motor, zo komt het filter later beter los. Op sommige oliefilters staat hoe strak het filter moet worden aangedraaid. Meestal wordt het filter te strak aangedraaid en is het moeilijk los te krijgen. Op sommige filters staat: nadat de filter en motor contact maken, nog driekwart van een draai maken. Neem dus een punt op het filter en een punt op de motor en breng die samen.

Vullen

Nu gaan we de motor van je boot met verse olie vullen. Giet de olie door de vuldop of de opening in de kleppendeksel. Peil tegen het einde hoe veel olie er nog in moet. Nu kun je ook een druppel nieuwe olie op het keukenpapier maken, naast de oude olie. Het verschil geeft ongetwijfeld een goed gevoel.

Laat de motor even stationair lopen en peil na een kwartiertje nog eens, misschien moet er nog een klein beetje olie bij.

Hoe vaak olie verversen? 

Het wordt aangeraden om de olie elk jaar te vervangen, maar iets minder frequent kan ook.

Afvoeren

De olie kan worden ingeleverd in de haven. Maar ook de milieudienst in elke gemeente neemt de oude olie uit je boot in.

Je motor winterklaar

Nu je weet hoe je de olie kunt verversen van de motor, is het ook goed om de andere artikelen te lezen over het winterklaar maken van je boot. Lees hier over diesel en hier over wat te doen met het koelwater in de motor. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht