Maxi-trimarans Edmond de Rothschild en Sodebo onverwacht begonnen aan recordpoging wereldomzeiling Jules Verne Trophy

Lorient – Dankzij een onverwacht gunstig windvenster is het Gitana-team van de maxi-trimaran Edmond de Rothschild gisteravond plotseling in een sneltreinvaart aan een poging begonnen om het absolute zeilrecord rond de wereld van Francis Joyon (2017, 40 dagen en 23 uur) te verbeteren.

Foto’s: Stichelbaut, Riou / PolaRYSE / GITANA S.A.

Terwijl de zes koppige bemanning om 21:30 uur nog in hun thuishaven Lorient lag met hun 33 lange en 22 meter brede trimaran van 15 ton, stoof de boot vanacht al om 03:26 uur over de denkbeeldige startlijn bij het eiland Ouessant. Voor een geslaagde poging om de Jules Verne Trophy op hun naam te krijgen moeten de Gitana-zeilers met duo-schippers Cammas en Caudrelier vóór 5 januari 2021 om 02:55 uur weer bij Brest terug zijn.

Foto: Sodebo

En Gitana is niet de enige die gebruik heeft gemaakt van dit windvenster. Ook de maxi-triman Sodebo van schipper Thomas Coville is sinds vanacht 02:55 uur op jacht naar het zelfde record. Deze boot heeft een bemanning van acht man. (Nauticlink, www.gitana-team.com, tropheejulesverne.sodebo.com, www.tropheejulesverne.org)