windverwachting

Nacra-zeilersduo Mulder en De Koning dankzij zilver in Hyères definitieve Nederlandse vertegenwoordigers Olympische Spelen Rio

nacra_mulder_dekoningHyères (F)) – Mandy Mulder en Coen de Koning veroverden vandaag 26 april de zilveren medaille tijdens de ISAF wereldbekerwedstrijden in Hyeres. Daarmee slepen ze officieel het exclusieve ticket voor deelname aan de Olympische Spelen in de Nacra klasse in de wacht.

Het duo was in een uiterst spannende concurrentiestrijd verwikkeld met het team van Renee Groeneveld en Steven Krol voor de nationale selectie. Dit laatste duo sluit vandaag noodgedwongen hun olympische campagne af met een bronzen medaille.

Nacra-project gestart in najaar 2012
Catamaranzeilers Mulder en De Koning winnen met de tweede plaats in Hyeres de nationale selectie, de zilveren medaille, een kwalificatie op naam voor deelname aan Rio 2016 en €2.000,- euro prijzengeld. Een kwartet aan prijzen.

Het duo stapte in het najaar van 2012 in. Het Watersportverbond begon een traject naar Rio in de nieuwe olympische Nacra17 klasse. Drie jaar later zijn Mulder en De Koning de meest succesvolle combinatie van een grote groep van topzeilers die destijds allemaal van Rio droomden en in vele verschillende samenstellingen met elkaar in actie kwamen.

In 2013 wonnen de drie Nederlandse teams van de Delta Lloyd Kernploeg nog vele prijzen. Mulder en De Koning werden Europees kampioen op het Como Meer. Dit was de eerste serie die het duo samen zeilde. In 2014 vielen de resultaten van de, tot twee teams gereduceerde, Nacra kernploeg tegen. Noem het de wet van de remmende voorsprong of iets dergelijks, maar het roer moest om.

Wederopstanding
Na zeer teleurstellende resultaten op het WK Santander in 2014 werden de twee Nacra ploegen bijna afgeschreven. Ze kregen van de beleidsmaker van het Watersportverbond en NOC*NSF nog een laatste kans en pakten die gretig met vier paar handen aan. Zonder full time coaching werden de twee teams nog wel financieel ondersteund. Ze werden iets meer aan hun eigen lot overgelaten of met andere woorden ze kregen meer vrijheid. Het resultaat mag er zijn. De twee Nederlandse teams zeilen in 2015 regelmatig in de top van het veld. En deze week staan beide teams tegelijkertijd in de top drie met de beste 40 teams van de wereld. Kortom Nederland is terug in de Nacra.

Altijd in blijven geloven
Mandy Mulder en Coen de Koning gaven vlak na de prijsuitreiking een reactie. Mulder zei: “Het was heel erg spannend deze hele week. Het was vooral super spannend omdat we behoorlijk slecht begonnen. Dan kan je jezelf geen slechte race meer veroorloven. Dus elke dag was het erop of eronder. Dat maakt het extreem spannend.”

“Gisteren was de grootste druk eraf. Vandaag was ook wel spannend maar anders. Ik was wel zenuwachtig voor de medalrace. We zijn al een paar keer vierde geworden. We wilden het heel graag goed doen. Dus ik heb toch wel een beetje slecht geslapen. Die medaille lonkte. Dus we zijn super blij dat we het heel goed gedaan hebben vandaag.”

Mulder en De Koning hebben zich zelf altijd moed in gesproken. “We eindigden heel vaak net voor het andere team. Daar hebben we moed uitgeput en zijn we er altijd in blijven geloven.”

Coen de Koning over het vervolgtraject: “Die €2.000,- prijzengeld is leuk voor erbij, maar nog geen 4 sterren hotels voor ons. We moeten snel rond de tafel om over een goed budget te praten. Maar eerst grondige evaluaties. We willen een nieuwe start maken. We hebben naar dit punt opgebouwd. Nog niet teveel gekeken naar de rest van het seizoen. Dat moeten we snel doen. Dat is de prioriteit. En… even niet in de boot zitten. Over twee weken weer vol aan de slag.”

Groeneveld en Krol vanaf vandaag ander leven
Renee Groeneveld die sinds 2006, in verschillenden samenstellingen met topzeilen bezig is, moet vanaf vandaag haar leven ineens een andere wending geven. Wat de toekomst haar gaat brengen weet Groeneveld nog niet. Wel kan ze een analyse geven van het laatste traject in de Nacra.

“Deze selectie ging niet over welk team zou verliezen, maar over welk team zou winnen. We hebben hier ons beste zeilen laten zien. Maar het was net niet genoeg. Men zegt dat het de pijn moet verzachten dat we hier op het podium staan. Ik weet het nog niet. Maar achteraf gezien hebben we de punten op Mallorca laten liggen. In de medalrace tijdens de Sofia Cup. Maar ik ben wel bijzonder trots op hoe we onszelf na het WK verbeterd hebben met onze eigen aanpak.” (Watersportverbond)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X