Informatie voor de watersporter

Nederland behoort tot de landen waar de meeste superjachten worden gebouwd

PERSBERICHT
Driebergen – Nederland behoort wederom tot de wereldwijde top van de productie van superjachten (jachten groter dan 30 meter). Italië staat op nummer één, Nederland volgt daar vlak achteraan. De totale orderportefeuille van 2012 bestaat wereldwijd uit 423 jachten groter dan 30 meter. Dit blijkt uit onderzoek van The Superyacht Annual Report.
The Superyacht Annual Report verzamelt jaarlijks statistische gegevens over de superjachtindustrie. De 423 orders zijn verdeeld over 121 internationale werven. In vergelijking met 2011 waren er 453 orders verdeeld over 140 werven. Ondanks een kleiner aantal orders, is met name het aantal nieuwe opdrachten in vergelijking tot refit en repair in 2012 gegroeid.
Nederland kent 22 opleveringen, 23 jachten in productie en 18 nieuwe opdrachten in 2012. De Nederlandse superjachtwerven hebben hiermee een redelijk goed jaar achter de rug. Volgens HISWA Holland Yachting Group – een groep van vooraanstaande superjachtwerven, toeleveranciers en architecten in Nederland, onder de vlag van HISWA Vereniging – kan het aantal hoger liggen. Enkele werven noemen uit discretieoverwegingen geen aantallen. Nederland neemt een koppositie in naast Italië, Engeland, Verenigde Staten, Turkije en Duitsland. Nu bijna elke order van vóór de recessie is opgeleverd, tekent zich een duidelijker beeld van de post-recessie orderportefeuille af. Deze is kleiner dan in de topjaren, maar blijft naar verwachting op de lange termijn beter op niveau. (HISWA)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht