Informatie voor de watersporter

Nederlandse zakenman-zeiler Pieter Heerema (64) verrast met plaats op deelnemerslijst Vendée Globe 2016

Vandaag bleek tijdens de Vendée Globe 2016 persconferentie in Parijs dat de naam van de Nederlander Pieter Heerema (64) op de deelnemerslijst staat (Foto Vendée Globe)
Vandaag bleek tijdens de Vendée Globe 2016 persconferentie in Parijs dat de naam van de Nederlander Pieter Heerema (64) op de deelnemerslijst staat (Foto Vendée Globe)
Noordwijk – De Nederlander Pieter Heerema (64) uit Warmond staat geregistreerd als deelnemer aan de komende Vendée Globe zeilwedstrijd, die zondag 6 november 2016 uit Les Sables d’Olonne zal vertrekken. Deze non-stop wereldomzeiling voor solozeilers geldt onomstreden als de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld. Het zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat er een Nederlander aan deze vierjaarlijkse klassieker meedoet.

Heerema zal zich de komende maanden nog wel moeten kwalificeren door middel van twee solo oceaanoversteken. Aan zijn begeleiding of boot zal het niet liggen. De Franse zeilgrootheid Michel Desjoyeaux helpt Heerema bij zijn voorbereiding en Heerema kocht voor 3,5 miljoen euro zelf al de spiksplinter nieuwe boot Vento di Sardegna – eerder voor de Italiaan Andrea Mura bestemd, maar niet geleverd vanwege wanbetaling. Heerema doopte de 60-voets IMOCA, een modern VPLP-Verdier-ontwerp met foils, om tot ‘No Way Back’, zoals zijn eerdere boot in het RC44 circuit.

Pieter Heerema is één van de vijf zonen, die het familiebedrijf in de offshore en oliewinning op zee van hun vader hebben voortgezet. Hij zal de Vendée Globe op privé-titel zeilen, zonder enige connectie met het bedrijf. Heerema is in Zuid-Amerika geboren en kwam op z’n 11de naar Nederland. Naast zijn drukke zakelijke bestaan, heeft hij z’n leven lang al gezeild en wedstrijdgezeild. Van 470 en Yngling tot J/22, J/24, Draken en in het ‘luxe’ RC44-wedstrijdcircuit van Russell Coutts. Heerema beseft dat hij de jongste niet meer is en ziet zijn voorgenomen deelname eerder als persoonlijke uitdaging. “Ik hou niet van hotelvakanties, wel van een simpel bestaan en vooral van het leven op zee.” (Nauticlink, Vendée Globe, Vendée Globe Wikipedia, lequipe.fr, Video’s Vendée Globe 2016, www.heerema.com)

Verslag van de persconferentie in Parijs op 3 februari 2016


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht