Informatie voor de watersporter

Nieuw digitaal 'Alewijnse GEM Explorer R4' rivierradar doorstaat alle keuringen met lof

PERSBERICHT
Nijmegen – De nieuwe revolutionaire en geheel digitale rivierradar van Alewijnse Marine Systems en GEM Elettronica is met vlag en wimpel geslaagd tijdens de binnenvaart keuringen in Koblenz. Daarmee is de laatste stap in het proces gezet en is de radar geschikt bevonden voor de markt.
De keuringen zijn uitgevoerd door keuringsinstantie Traffic Technologies Centre German Federal Waterways and Shipping Administration (FVT-WSV), die lovend spreekt over de hoge kwaliteit en het scherpe beeld van de nieuwe Alewijnse-GEM Explorer R4 radar.
Alewijnse is de eerste marktspeler met een digitale rivierradar. Ook de innovatieve weergave van alle scheepssensoren is revolutionair, waarbij mini-conning, AIS en radarbeelden op één groot 22” breedbeeldscherm worden weergegeven.
Inspelen op wetswijziging
Met de introductie van de nieuwe radar speelt Alewijnse in op de behoefte aan radars die in 2012 ontstaat doordat het gebruik van een groot aantal verouderde radartypen in de binnenvaart per 31 december 2012 wordt verboden. Het gaat om rivierradarinstallaties die voor 1990 zijn gefabriceerd en sinds 2000 niet meer worden geplaatst.
Digitaal in plaats van analoog
Voor de nieuwe radar gebruikt Alewijnse een innovatieve techniek waarbij informatie-uitwisseling tussen antenne en radarcomputer digitaal in plaats van analoog verloopt. Dit levert grote voordelen op. Het radarplaatje is vele malen zuiverder, omdat de digitale techniek de valse echo’s herkent en alleen de daadwerkelijke echo’s laat zien.
Scherp en rustig radarbeeld
Het intelligent video processing (IVP) systeem optimaliseert de radarprestaties en optimaliseert diverse functionaliteiten zoals auto stc, scan to scan integratie en vele andere digitale filter technieken. De IVP-techniek verzekert de radar van een zeer scherp en rustig radarbeeld, waarbij zelf de kleinste boeien in de omgeving te zien zijn. De radar is ook in staat om scherpe echo’s direct naast het schip weer te geven en dit naadloos op te schalen tot 64 km.
Flexibele radarkabel
Een ander voordeel van de nieuwe radar is dat er geen grote logge bekabeling meer nodig is, omdat de antenne op ethernet is gebaseerd. De radarkabel is vele malen flexibeler, dunner en goedkoper dan u gewend bent. Een groot pluspunt wanneer op bestaande schepen een nieuwe radarkabel geplaatst moet worden.
Mini-conning
Een van de vele voordelen van het 22” beeldscherm is de mini-conning weergave.
De onderzijde van het radarscherm is zo in te stellen zodat alle aangesloten scheepssensoren zoals GPS, AIS, diepte, wind e.d. kunnen worden weergegeven. Alle informatie die de schipper nodig heeft, is te zien op één scherm.
Gebruiksvriendelijke bediening
Speciale aandacht is geschonken aan het bedieningsgemak van deze radar. De ontworpen “user interface” is gericht op een gemakkelijke en intuïtieve bediening met een ergonomisch ontworpen muis en/of toetsenbord. De multi-menu’s zorgen voor extra overzicht en geven de mogelijkheid de radar kleurinstellingen volledig aan te passen aan de wensen van de gebruiker.
Samenwerking Alewijnse en GEM
Als erkend deskundig elektrotechnisch installatiebedrijf houdt Alewijnse zich onder andere bezig met onderhoud en keuring van radars, bochtaanwijzers en AIS systemen. Gezien de nieuwe regelgeving, dat oudere radars, ouder dan 1990 niet meer gebruikt mogen worden na 31 december 2012, is Alewijnse de ontwikkeling gestart om verder te gaan dan het leveren van een conventionele radar. De ontwikkeling van deze revolutionaire rivierradar is ontstaan door nauwe samenwerking met Alewijnse’s Italiaanse partner GEM Elettronica. Dit wereldwijd opererende bedrijf heeft jarenlange ervaring in radartechnologie op gebied van binnenvaartvaart, zeevaart, defensie en andere overheidsvaartuigen.
Meer informatie www.alewijnse.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht