Nieuw samenwerkingsverband tussen vaarbewijsopleidingen geeft ook praktijklessen

HILVERSUM – Diverse watersportpartijen lanceren Vaarplezier: cursussen Klein Vaarbewijs met theorie én praktijk! De leslocaties zijn verspreid door het hele land, zodat er altijd een cursus in de buurt is.

Het idee achter Vaarplezier is simpel: door het toevoegen van praktijkles aan de cursus voor het Klein Vaarbewijs, neemt de kans van slagen meteen enorm toe. Bovendien is de cursus met praktijk veel leuker en aantrekkelijker voor de deelnemers. Na een dag theorie ga je namelijk op het water een groot deel van de stof nog eens praktisch doornemen: aanleggen, afmeren, wielwerking van de schroef, voorrangsregels, techniek, veiligheid etc.
Uit de proef in het najaar van 2018 bleek het slagingspercentage van de cursisten ruim boven de 90% te liggen. Bovendien bleek dat meer dan 80% van de cursisten de cursus onverplicht deed om de vaarkennis te vergroten en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dus niet uit noodzaak, omdat ze een boot gaan varen die vaarbewijsplichtig is. Dat is zeer goed nieuws!
Vaarplezier gaat ervan uit dat varen leuker wordt als je weet wat je doet en hoe de regels werken. “We vergelijken het met fietsen”, aldus Arjen Bergijk, één van de initiatiefnemers van Vaarplezier, “ook daarvoor heb je geen (rij)bewijs nodig, maar je moet wél de verkeersregels kennen! Dat geldt ook voor kleine boten die niet vaarbewijsplichtig zijn: de schipper is verantwoordelijk voor de veilige vaart en hoort de regels te kennen. Met Vaarplezier hopen we juist ook die doelgroep te helpen om vlot, eenvoudig, betaalbaar én met praktijkondersteuning het Klein Vaarbewijs te halen. Want varen wordt echt leuker als je weet wat je doet, ook qua verkeersregels.”
Vaarplezier is een initiatief van Watersport-TV en IHWO, in samenwerking met diverse partijen als Yamaha, Dock, KNRM, Slam, BlueWaterApp, Buster en diverse anderen. Bij Vaarplezier zijn veel watersportbedrijven aangesloten als theorie- of praktijklocatie of als wederverkoper van de cursus en met diverse bedrijven wordt nog gesproken over samenwerking.
Meer informatie www.vaarplezier.nl