Informatie voor de watersporter

Nieuw-Zeelanders stellen zich de vraag of de America’s Cup een ‘hydrodynamisch multihull laboratorium’ moet blijven

video: Yachting New Zealand

Nieuw-Zeeland – In het zeilgekke Nieuw-Zeeland is de vreugde over het winnen van de America’s Cup groot. Er wordt tegelijk wel gespeculeerd over het al dan niet behouden van het kostbare ‘high tech’ karakter van de wedstrijd. Want de winnaar van de ‘Auld Mug’ mag zelf beslissen over het type boten en het race format van de volgende wedstrijd.

Het is dus nog even de vraag of het kostbare ‘laboratorium niveau’ van Oracle’s Larry Ellison gehandhaafd zal blijven, of dat de betrokkenheid van Airbus, BMW en Landrover met hun composiet knowhow en aerodynamische kennis tot het verleden zullen behoren. In elk geval heeft dit wel de bliksemsnelle ontwikkeling van de foils tot gevolg gehad. Ook in het belang van deze multinationals overigens. Zo gaat het gerucht dat de vliegtuigbouwer de opgedane foil-kennis ook wil testen in de tips van de vliegtuigvleugels.

De 36-ste America’s Cup zal waarschijnlijk in 2021 in Auckland worden gehouden, maar in theorie zou het evenement ook weer kunnen plaatsvinden met klassieke scherpjachten… (Nauticlink)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht