Informatie voor de watersporter

Nieuwe aluminium Steeler NG43 'Offshore' snelvarend motorjacht waarvan casco is gebouwd bij Royal Huisman is ook nog zuinig

PERSBERICHT
Steenwijk – Steeler Yachts uit Steenwijk heeft afgelopen weekend de eerste proefvaart gemaakt met de aluminium NG43 Offshore voorzien van een (enkele) Yanmar 480 PK turbodiesel motor. Deze test vond plaats op het IJsselmeer en de resultaten waren boven verwachting.
steeler_NG43
Bij 14 knopen (ca. 26 km/uur) begint het schip te glijden bij een verbruik van 3.0 liter per zeemijl. De topsnelheid wordt met een aangename souplesse bereikt bij 23 knopen waarbij het verbruik per zeemijl slechts gering oploopt (3,8 liter). Maar ook bij rustig varen met een snelheid van 7 knopen waren de verbruikscijfers nog beter dan aanvankelijk gedacht : 5 liter per uur of anders gezegd 0,7 liter per zeemijl.
De vooroordelen tegen het verbruik van een zware motor bij lage snelheden worden hiermee weerlegd, omdat het verbruik van een stalen verdringer met een diesel motor van 160PK ca. 40% hoger ligt op snelheden net onder de rompsnelheid.
De omstandigheden op het IJsselmeer waren met windkracht 5 en golven van 1 – 1,5 meter uitstekend om de vaareigenschappen van de boot te testen. De meest opvallende kenmerken waren de rust en stabiliteit waarmee het schip vaart op elke gewenste snelheid en de geringe spray bij hoge snelheden.
Steeler Yachts heeft als ambitie om innoverende motorjachten te produceren die zich thuis voelen op alle binnen- en buitenwateren van Europa. Met de aluminium versies van de NG en Panorama wordt deze ambitie verder inhoud gegeven. Ook liefhebbers van planerend varen kunnen nu hun hart ophalen op groot water terwijl de aluminium Steelers eveneens uitblinken in koersvastheid en efficient brandstofverbruik op binnenwateren.
Hans Webbink, directeur van Steeler Yachts zegt : “De NG43 Offshore is ontwikkeld met als doel alle goede eigenschappen van de NG lijn te behouden en daar snelheid aan toe te voegen. We zijn heel blij dat dat, zonder compromis, is gelukt door veel aandacht te besteden aan een nieuw onderwaterschip, de lichtgewicht bouw van de aluminium casco’s bij Royal Huisman en de goede samenwerking met Yanmar. De markt herkent inmiddels de toegevoegde waarde van een lichtgewicht aluminium constructie en inmiddels is meer dan 30% van de boten die we in aanbouw hebben een aluminium versie. “
De komende maanden wordt er nog een NG43 Offshore te water gelaten en later dit jaar de eerste aluminium Panorama FlatFloor 48 voorzien van twin Yanmar 530 PK motoren.
Tijdens de Hiswa te Water in Amsterdam zal teeler Yachts de eerste NG43 Offshore tonen aan het publiek. Stand nummer E39, 1-6 september 2015
Meer informatie www.steeleryachts.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht