Nieuwe en extreme skiff zeilklassen vragen maximale training voor Olympische Spelen 2016

PERSBERICHT
Nieuwegein – Veel tijd om na te genieten van het zeilsucces van de Olympische Spelen van 2012 was er niet. Er mocht geen tijd verloren gaan onderweg naar Rio 2016, zeker niet met het oog op de ontwikkelingen in twee nieuwe Olympische klassen, de ‘49er FX’ skiff voor vrouwen en de ‘Nacra 17’, de gemengde catamaran klasse.
Extreme boten en veel vrouwen
De 49er FX (Female eXtreme) is een boot van het skiff-type. Deze spectaculaire ‘skiff’ is het best te omschrijven als een extreem onstabiele en overtuigde superlichte boot waar je alleen op kan staan of aan kan hangen. De romp is gelijk aan die van de mannen skiff maar er staat een iets kleinere mast en dito zeil op. Deze nieuwe klasse staat garant voor veel snelheid, spektakel en een behoorlijke uitdaging op het atletische vlak.
Datzelfde geldt ook voor de Nacra 17 klasse. Deze splinternieuwe ‘Nederlandse’ catamaran van de allerlaatste generatie is samen met de FX te bestempelen als een renpaard (High Performance) onder de Olympische zeilboten voor vrouwen.
Delta Lloyd High Performance project
Het Watersportverbond heeft de veranderingen in bootstypen direct met beide handen aangegrepen en in het najaar van 2012 een vernieuwd programma opgestart. Daarin zijn snel de eerste stappen gezet op weg naar Rio. In oktober en november 2012 is het project opgestart. Het project bevindt zich nu in de tweede fase. Er zijn nog 18 zeilers over (zie onderstaande opsomming). De volgende 3de fase gaat in na Semaine Olympique in Hyeres eind maart 2013. In die 3de fase is het streven door te selecteren naar maximaal twee tot drie teams per klasse, waarbij de kwaliteit van die teams de doorslag geeft.
Koops bewaakt proces
Jacco Koops is verantwoordelijk voor het neerzetten en bewaken van het proces in deze twee High Performance klassen (Nacra 17, 49erFX) aangevuld met de 470 dames klasse. Het begin traject is opgesplitst in de eerder genoemde drie fases waarbij uiteindelijk de beste zeilsters, zeilers en coaches zullen worden geselecteerd om de doelstellingen voor Rio 2016 te realiseren. Met een aantal nieuwe activiteiten naast het bestaande zeil specifieke programma wil Koops het leerproces van de zeilers en zeilsters sneller laten plaats vinden.
Koops zijn werk bestaat onder andere uit het selecteren van coaches en uitnodigen van externe experts. Daarnaast zet Koops zeilsport overstijgende trainingen in voor snelle progressie en variatie. Tevens introduceert de coach uit Heerenveen het ‘buddy systeem’ met ervaren ex-topsporters voor nog snellere progressie.
“De lat ligt hoog”
Jacco Koops is heel enthousiast over de nieuwe uitdaging. “In Nederland hebben we een grote verscheidenheid aan zeilers en zeilsters met ervaring op WK’s, EK’s Jeugd WK’s en Olympische Spelen. Daarnaast zijn we, schat ik, het land met de meeste catamaranzeilers per vierkante kilometer.”
“De reden van dit project is om meer kansen te creëren voor het winnen van een medaille op de Olympische Spelen in Rio 2016. We hebben in het najaar de zeilers en zeilsters geïnformeerd. Die zijn getest zowel op papier als op het water. We moeten overtuigd zijn dat die sporters genoeg potentie hebben voor het realiseren van de doelstellingen. Een aantal van hun is geselecteerd voor een vervolg trainingsstage in Zuid-Europa in december 2012. De volgende stap is dat er tijdens de Wereldkampioenschappen van 2013 prestaties worden neergezet. Dat betekent dat ze moeten laten zien potentie te hebben voor een top drie van de wereld resultaat tijdens deze Olympiade. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de toekomst. De lat ligt hoog.” (KNWV – let op: audio commercial speelt automatisch af, Video wintertraining)
De volgende zeilers zijn betrokken:
Nacra 17
• Renee Groeneveld ( Olympische Spelen Londen 2012, 8e)
• Mandy Mulder (Olympische Spelen 2008, zilver Yngling)
• Mischa Heemskerk (wereldkampioen A-catamaran 2012)
• Coen de Koning (2x wereldkampioen Formule 18 catamaran)
• Marieke Jongens (kernploeg 470 van 2006-2007)
• Elke Delnooz (multihull zeilster)
• Thijs Visser (2x wereldkampioen F18)
• Karel Begemann (2e wereldkampioenschappen 2012 F18)
FX
• Annemiek Bekkering (kernploeg MR 2008-2012)
• Claire Blom (Laser Radial, trainingspartner Marit Bouwmeester)
• Nina Keijzer (1e JEK 470 2011)
• Annette Duetz (3e ISAF JWK 2011)
• Dominique van Asselt (jonge multihull zeilster)
• Shannen Marck (kernploeg 2008-2012 MR)
470
• Afrodite Kyranakou (1e JWK 470 2012)
• Anneloes van Veen (1e JEK 470 2011
• Michelle Broekhuizen (1e ISAF JWK/ 1e JEK)
• Froukje Feenstra (ervaring in optimist/ 29er/ Formule18 )