‘Brug over het IJ is een slecht idee voor de scheepvaart en pleziervaart’

Amsterdam – Begin november kiest de gemeenteraad een variant voor de nieuwe brug over het IJ. Rob Schoemaker benadrukt de bezwaren voor het scheepsverkeer.

De Sprong over het IJ: als aanvulling op de ponten lanceert de gemeente Amsterdam bouwplannen in zes varianten voor een liefst iconische fietsbrug die booming Amsterdam-Noord via Java-eiland met het centrum moet verbinden. Goed idee?

Niet volgens de havengemeenschap van Amsterdam en verder iedereen met enig nautisch benul. Ook ‘droge’ verkeerstechneuten hebben twijfels over de effectiviteit van een brug. Welke variant ook gekozen wordt, de plek van de brug is nooit ideaal: veel ‘oude’ pontgebruikers moeten omrijden en daarmee extra kilometers maken, maar doen ze dat ook?

Daarbij, de ponten functioneren prima en het tijdsbeslag van de overtocht is calculeerbaar zodat iedereen al decennia tijdig op zijn bestemming komt. Voorts moet de brug een kleine 12 meter hoog worden om de beroepsvaart niet te beperken (vierlaagscontainers) en dat leidt tot klimmen op een windgevoelige brug.

Ook moet de brug voorzien zijn van minimaal één klep, want hij moet open kunnen voor hoge vaartuigen en zogeheten projectladingen. Aangezien het IJ deel uitmaakt van de staande­mast­route gaat die klep vaak open, in elk geval vaker dan de Schellingwouderbrug, die nu jaarlijks zeker 3000 keer omhoog staat… (Het Parool)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *