Solozeiler Slats nu nog ruim 400 mijl achter op koploper Van Den Heede in Golden Globe Race

Les Sables d’Olonne – Na de reglementaire strafoefening van Jean-Luc Van Den Heede, koploper in de Golden Globe Race, waarbij de Fransman bij het bereiken van de 20-ste breedtegraad daar nog achtien uur diende te blijven, is het verschil met de Nederlander Mark Slats op maandagavond geslonken tot ruim 400 mijl.

Het zit Jean-Luc Van Den Heede (links) op dit moment niet mee, terwijl Mark Slats voluit kan gaan… (Foto’s: JL Van den Heede /C. Favreau / GGR)

Behalve dat die achtien uur Slats hebben geholpen, heeft de Wassenaarder op dit moment ook veel baat bij de wind, die hem goed gezind is, terwijl ‘de man om te verslaan’ door windstilte nauwelijks vordering kan maken. Het is maandagavond 2 knopen snelheid voor Van Den Heede tegen 6 knopen voor Slats. Een situatie die gelet op de windverwachtingen voor het gebied nog wel eens even zou kunnen voortduren. Zo zou de ontknoping van deze wedstrijd rond de wereld nog bijzonder spannend kunnen worden.

Het is voor Jean-Luc Van Den Heede nog 2100 mijl tot de finish bij Sables d’Olonne

Tijdens zijn gedwongen straf is Van Den Heede overigens toch nog gedurende drie uur over de 20-ste breedtegraad gevaren. Een ‘vergrijp’ dat hem een nieuwe straf had kunnen kosten. Maar gezien zijn gebrekkige plaatsbepaling met een kapotte sextant en het feit dat hij vanwege een totaal gebrek aan wind uiteindelijk pas drie uur na het verstrijken van zijn gedwongen rust weer dezelfde 20-ste breedtegraad wist te bereiken (en hij uiteindelijk dus toch achtien uur eronder is gebleven), heeft de wedstrijdleiding hem dit vergeven. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *