Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

Nederlandse historische vaartuigen als ambassadeurs Franse vaarwegen naar Escale à Sète 2020

PERSBERICHT

Rotterdam – Vier historische schepen doen op zondag 14 juli de museumhaven aan, voordat zij – in een konvooi van vijf schepen – koers zetten naar het maritiem festival ‘Escale à Sète’ in de mediterrane havenplaats Sète. Dit maritieme feest met honderden Tall Ships en historische schepen zal plaatsvinden van 7-13 april 2020.

Nederlandse schepen naar Sète als ambassadeurs van het dichte netwerk van de eeuwenoude kanalen dat
Frankrijk en Europa tot op de dag van vandaag nog altijd verbindt.

De sleepboten ‘Brittania’, ‘Alberdina’, Hasselteraak ‘Gerrigje’ en de luxe motor ‘Niets zonder Gods zegen’ nemen op 14 juli hun officiële vrachtbrieven in ontvangst voor deze reis naar het Franse Sète. Een feestelijke dag in Franse sferen waarbij de de muziekgroepen ‘Het Schuim op het Achterdek’ en ‘Act of mutiny’ Franse en Nederlandse zeemansliederen ten gehore zullen brengen.

Festival Sète
De feestelijkheden in Sète vinden plaats met Pasen 2020, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het festival. De schepen zijn gevraagd door de Voies Navigables de France (VNF) om op te treden als ambassadeurs van de Franse kanalen en waterwegen. Met deze reis willen de deelnemers niet alleen de historische waarde van het bedrijfsvaartuig vieren, maar ook die van het dichte netwerk van de eeuwenoude kanalen dat Frankrijk en Europa tot op de dag van vandaag nog altijd verbindt. Om de afstand van bijna 1500 kilometer -met meer dan 200 sluizen- op tijd te kunnen volbrengen vertrekt het konvooi al begin oktober om in Sète te overwinteren.

Het konvooi neemt onder andere tulpenbollen, gedroogde mestkorrels, Rotterdams bier, hagelslag en pepernoten mee om de feestelijkheden in Sète een Nederlands tintje geven. De tulpenbollen worden bij aankomst samen met de mest direct geplant, zodat ze in april tot bloei zullen komen in het daarvoor geplande ‘Hollandse Dorp’.
Ook de beroemde orgelboot van Reinier Sijpkens, de enige watermuzikant ter wereld, gaat mee in de laadruimen. De vrachtbrieven worden op de zondagmiddag om 14:30 officieel ondertekend in opdracht van Medlink Ports, de haven van Sète en de Voies Navigables de France (VNF, de Franse autoriteit waterwegen) die het konvooi tot ambassadeurs van de Franse Kanalen hebben benoemd.

Vaarvakantie te winnen
Bezoekers van het Maritiem Museum maken de hele maand juli kans om zélf een unieke Le Boat-vaarvakantie over de Franse kanalen te winnen. Hiervoor moeten zij de vraag; ‘Door hoeveel sluizen moeten de schepen geschut worden voordat ze vanuit Rotterdam uiteindelijk in de haven van Sète aankomen?’ juist beantwoorden en een overtuigende schriftelijke motivatie kunnen geven op ‘Waarom ik als kapitein door Frankrijk wil varen’.

Meer informatie www.maritiemmuseum.nl en www.escaleasete.com

Eén gedachte over “Nederlandse historische vaartuigen als ambassadeurs Franse vaarwegen naar Escale à Sète 2020”

  1. Gezien de slechte staat van onderhoud van het Franse kanalennet en de daartoe behorende kunstwerken en de waterproblemen daar (sinds kort is het zuiden van Frankrijk niet bereikbaar via de kanalen) is het afwachten of Sète bereikt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *