windverwachting

Op weg naar Monaco Yacht Club racet Vripack 2014 binnen met V20 op zonne-energie

Sneek – De Nederlandse studio Vripack deinst niet terug voor een engineeringproject dat ieders stoutste dromen te boven gaat. Op dit moment streven ze daar in Sneek naar een ontwerp voor een 1-persoons Solar Race Boat dat zondermeer een 2014-fantasie kan worden genoemd.

Ten eerste vaart deze 20 footer niet maar vliegt ze. Ten tweede wordt ze alleen aangedreven door zonne-energie en tot slot is ze de eerste 1-persoons raceboot die ontworpen is voor een wereldwijde klasse waarbij tegen elkaar en tegen de bijkomende elementen wordt gestreden. De races vinden plaats op een internationaal circuit.

Racen op Zonne-energie
De V20 is een lichtgewicht composiet vaartuig met zonnecellen die de mogelijkheid hebben om de energie van de zon op te slaan in haar Lithium Ion batterijen of om die energie direct om te zetten naar de propellers. Een geavanceerd batterij besturingssysteem assisteert de bestuurder om de ideale snelheid vast te stellen. Met voldoende rendement is het mogelijk om 100% op zonne-energie te varen en tegelijkertijd de batterij op te laden. De V20 wordt aangedreven door een elektrische motor die de propellers het vermogen geven om de V20 te laten accelereren tot een snelheid van maar liefst 30 km per uur.

Internationale races
Deze innovatieve V20 solar boot zal een nieuw element worden tijdens de 5de editie van de DONG Engergy Solar Challenge dat plaats zal vinden in Friesland van 28 juni tot 5 juli 2014. Vripack heeft de afgelopen 6 jaar deel genomen aan dit evenement waarbij zij als tweede zijn geëindigd.

Aan de internationale race agenda, die van start gaat in 2014, is er een nieuwe invulling gegeven: de Monte Carlo Cup zal plaats vinden in de Mediterrane wateren, of wel de baai van Monaco. Het evenement vindt plaats van 10 tot 13 juli 2014. De race is een resultaat van de samenwerking tussen de in Monaco gestationeerde Solar 1 Races, de Monaco Yacht Club en Vripack. (Vripack, Dong Energy Solar Challenge, Solar Racing, De Telegraaf Vaarkrant)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X