windverwachting

Oracle Team USA wint in de America’s Cup de re-sail van race 13 en vertraagt de eindbeslissing weer een dag

San Francisco (VS) – Emirates Team New Zealand had de finale race 13 in de America’s Cup ruimschoots kunnen winnen. En daarmee de Beker. Zo ver lagen ze op kop. Maar er stond zo weinig wind, dat de gedoodverfde winnaars meer dan 40 minuten nodig hadden om rond te komen. Reden om de race volgens de regels af te blazen. De Amerikanen wonnen vervolgens de re-sail en brachten de stand op 8-3 voor de Kiwi’s.

In de eerste poging van race 13 lagen de Nieuw-Zeelanders nota bene ruim 1000 meter voor op de bekerhouder. Maar helaas, toen de boot de laatste boei vier naderde, zag de bemanning hun eindoverwinning op dat moment verdampen.

In de resail belandden de uitdagers twee maal in een ongelukkige situatie. De eerste kostte hen een penalty vanwege een bakboord-stuurboord situatie, de tweede bij de bovenwindse boei dwong de Kiwi’s in tweede positie de linkerboei te ronden met een snelheid van 5 knopen, terwijl de Amerikanen scherp aan de wind met 20 knopen om de rechter konden speren. Daarmee pakte deze ‘slag’ in het voordeel van de Amerikanen uit.

Voor een einduitslag, waarin de Nieuw-Zeelanders nog maar één race te winnen hebben, en de Amerikanen er nog zes te gaan hebben, is nu in elk geval nog wedstrijddag nodig. Race 14 en mogelijk 15 vinden zaterdagavond plaats en zullen beiden live te zien zijn op het internet, onder andere op Nauticlink. (Nauticlink, America’s Cup met YouTube live kanaal)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X