windverwachting

Organisatie Volvo Ocean Race start onafhankelijk onderzoek naar stranding en verlies boot Team Vestas Wind

foto Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
foto Brian Carlin/Team Vestas Wind/Volvo Ocean Race
Alicante – De Volvo Ocean Race-organisatie start een onafhankelijk onderzoek naar het aan de grond lopen van Team Vestas Wind in de Indische Oceaan.

Het ongeluk gebeurde op 29 november tijdens de tweede etappe van de huidige, twaalfde editie. De bemanning wist veilig van boord te komen en liep slechts lichte verwondingen op. De boot ‘Vestas Wind’ strandde op de Cargados Carajos Shoals (St. Brandon), 240 nautische mijlen ten noordoosten van Mauritius.

De gepensioneerde Rear Admiral (Vice-Admiraal) Chris Oxenbould (AUS) zit het panel voor, dat op 31 januari 2015 met het eindrapport zal komen. Het panel kan putten uit een breed scala aan input, waaronder van bemanningsleden van de concurrerende boten in deze editie, leden van het racecomité, leveranciers van elektronische kaarten en de nooddiensten.

Rear Admiral Oxenbould is een voormalig plaatsvervangend hoofd van de Australische marine en een ervaren oceaanzeiler met een bijzondere expertise in navigatie. Hij is tevens de voorzitter van de Yachting Australia National Safety Committee.

Navigatiedeskundige in het oceaanzeilen en winnaar van de Volvo Ocean Race 2005-06 als navigator van ABN AMRO ONE, Stan Honey, en Chuck Hawley assisteren Rear Admiral Oxenbould. Hawley is de voorzitter van het Amerikaanse Sailing Safety at Sea Committee.

Het panel gaat het volgende onderzoeken:

  • Wat is er gebeurd en waarom liep Vestas aan de grond?
  • Wat waren de administratieve procedures van de Race zijn en welke documentatie is voor handen is?
  • De aanwezige managementprocedures in noodsituaties en hun effectiviteit gedurende het incident worden bekeken.
  • Ze komen met bevindingen en aanbevelingen met betrekking tot wijzigingen in de regels van de race, procedures, administratie, documentatie, boten of uitrusting die een mogelijke herhaling zouden moeten voorkomen.

De Volvo Ocean Race is voornemens om het verslag openbaar te maken, zodat de lessen hieruit de hele zeilwereld ten goede komen en niet alleen de race. Dit zal tijdens de stopover in Auckland gebeuren (27 februari tot en met 15 maart). (Volvo Ocean Race)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X