Informatie voor de watersporter

Parel in de blub

Eén van de jachthavens, die deze zomer van zich doen spreken, is de jachthaven van Schiermonnikoog. Nu ja, haven…. In september 2013 publiceerden we het eerste bericht over haar baggerproblemen. Toen kon de gemeente het slib ‘mogelijk’ nog op het Wad kwijt. Met de waarschuwing dat de jachthaven steeds minder goed bereikbaar en bruikbaar zou worden. Deze zomer was het zover. Een diepgang van een meter is al te veel om bij laagwater recht te liggen. Maar de plaatselijke politiek ligt er niet wakker van. Die heeft de jachthaven helemaal gehad.

Op 28 januari 2015 publiceerden wij het bericht, dat de jachthaven van het paradijselijke vakantieeiland dan wel failliet was, maar volgens wethouder Dijkstra ‘alles gewoon doorging’, inclusief het baggeren. Maar op 3 juni volgt het door ervaringsdeskundigen aangedragen nieuws, dat motorjachten met maar één meter diepgang bij laagwater zo scheef in de modder vallen, dat ze de haven moeten ontvluchten. Nu meldt gemeentewoordvoerder Boer onomwonden ‘dat er helemaal niet gebaggerd zal worden’. Vervolgens probeert journalist Niek Donker deze zomer op zijn Blog ‘Hart van Leeuwarden’ in maar liefst drie delen ‘Bar & Bagger‘ alle argumenten van ‘te duur’, ‘geen geld’, ‘Natura 2000’ en ‘verkeerd baggeren’ te ordenen en in een logische context te plaatsen.

Maar het verhaal is zo complex, dat er eigenlijk geen touw meer aan valt vast te knopen. Alle logica is zoek. Niet omdat Donker niet zou kunnen schrijven. Nee, hij beschrijft juist fijntjes, hoe de huidige fijnmazige regelgeving samen met de politieke, financiële en natuurbelangen van drie instanties ten onder gaat in stinkende bureaucratische modder. Het is een treurspel opgevoerd in het doolhof van Ministerie, Rijkswaterstaat en de gemeente. Donker vond al rapporten van acht jaar terug. Nadat het probleem in 2013 accuut begon te worden, is er twee jaar niets gebeurd. Eigenlijk weet niemand meer, wie het voortouw moet nemen. Volgens Donker had de haven van Schiermonnikoog al voor jaren en voor de hoofdprijs uitgebaggerd kunnen zijn, als het geld dat nu is gegaan naar alle makers van dikke rapporten, gewoon naar de baggeraar was overgemaakt. Wethouder Dijkstra spreekt zelf over een probleem dat is ‘kapot gerapporteerd’.

Misschien heeft Schiermonnikoog het gewoon wel te goed. Donker diepte op, dat Arcadis al in 2009 heeft uitgerekend dat, de jachthaven goed kan zijn voor zo’n 1,2 miljoen euro aan jaarlijkse eiland-inkomsten en direct en indirect voor 10-15 banen. Maar hij constateert ook ‘dat dit bij sommige raadsleden geen indruk maakt…’ En schrijft ‘Als de grootste fractie van het eiland z’n zin krijgt, is Schier binnenkort voor de meeste watersporters onbereikbaar.’

Wat raar toch: terwijl andere gemeenten tonnen, zo niet miljoenen in waterrecreatie investeren, laat zo’n Waddeneiland, ‘dat de toeristen toch wel ziet komen’, haar bestaande jachthaven zo maar dichtslibben in een stroom van ambtelijke blubber. En vindt dat kennelijk wel best ook. Schiermonnikoog moet in toeristisch opzicht echt een verwende gemeente zijn, om de modder zo lang z’n gang te laten gaan en de watersporters te negeren.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht