Informatie voor de watersporter

‘Parlestinker’ 1 april grapje van de HISWA dichtbij de werkelijkheid

Driebergen – Hoewel de HISWA-vereniging niet bekend staat om haar frivoliteit, heeft de branchevereniging zich dit jaar aan een 1 april grapje gewaagd. Pikant is wel, dat de grap draait rond het mislukte project van de vuilwatertanks in plezierjachten, waarvoor uitgerekend de HISWA zich sterk heeft gemaakt. De HISWA heeft een ‘parlestinker’ bedacht die het vuilwater van jachten verzamelt en op open water loost. In de praktijk handelt menig jachtbezitter niet anders.

Doel mag dan zijn om de beroepsvaart, die nog wel vrijelijk mag lozen aan de schandpaal te nagelen, veel watersporters zullen zich een beetje genomen voelen door de grap. Omdat steeds meer van hen zich realiseren, dat de haalbaarheid van de vuilwatertank-maatregel en het lozingsverbod sinds de start gewoonweg  ontbreekt en dit destijds te voorzien was geweest. Zij zien het HISWA beleid dan ook eerder als een manier om een groen voetje te halen in de politiek en de omzet van de leden te vergroten. Voor hen ontbreekt de noodzaak, zeker daar waar het om groot open water gaat.

Dat uitgerekend de pleziervaart met z’n beperkte vervuiling van zo’n drie maanden per jaar als eerste werd aangepakt onder leiding van de HISWA, heeft onder watersporters weinig begrip en draagvlak opgeleverd. Resultaat is dat de poepslurpers ongebruikt in de haven staan, menig watersporter toch extra kosten heeft gemaakt en uiteindelijk z’n toilet maar in geconcentreerde vorm vóór de haven loost. Niet bepaald een verbetering.  De bedachte ‘parlestinker’ doet niet anders. Dat de HISWA,  die dit had kunnen voorzien en hiervoor ook breed is gewaarschuwd, nu met ‘een grapje’  haar tweede ronde opent,  zal de branchevereniging bepaald niet dichter bij de watersporter brengen. Die begint het gedram van de vereniging op dit vlak in alle onvolmaaktheid misschien een beetje zat te raken.  Zeker als grap, waarvoor hij heeft betaald.  “Te ver van de werkelijkheid”.  

Het persbericht van de HISWA staat te lezen op de eigen site. De HISWA presenteert haar 1 april ‘Parlestinker’ grap komende vrijdag 1 april ‘aan de pers’ in de haven van Harderwijk . Overigens ook al een grap, maar niet zo bedoeld. Het valt te betwijfelen of er veel journalisten in zullen stinken. (Nauticlink)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht