‘Parlestinker’ 1 april grapje van de HISWA dichtbij de werkelijkheid

Driebergen – Hoewel de HISWA-vereniging niet bekend staat om haar frivoliteit, heeft de branchevereniging zich dit jaar aan een 1 april grapje gewaagd. Pikant is wel, dat de grap draait rond het mislukte project van de vuilwatertanks in plezierjachten, waarvoor uitgerekend de HISWA zich sterk heeft gemaakt. De HISWA heeft een ‘parlestinker’ bedacht die het vuilwater van jachten verzamelt en op open water loost. In de praktijk handelt menig jachtbezitter niet anders.

Doel mag dan zijn om de beroepsvaart, die nog wel vrijelijk mag lozen aan de schandpaal te nagelen, veel watersporters zullen zich een beetje genomen voelen door de grap. Omdat steeds meer van hen zich realiseren, dat de haalbaarheid van de vuilwatertank-maatregel en het lozingsverbod sinds de start gewoonweg  ontbreekt en dit destijds te voorzien was geweest. Zij zien het HISWA beleid dan ook eerder als een manier om een groen voetje te halen in de politiek en de omzet van de leden te vergroten. Voor hen ontbreekt de noodzaak, zeker daar waar het om groot open water gaat.

Dat uitgerekend de pleziervaart met z’n beperkte vervuiling van zo’n drie maanden per jaar als eerste werd aangepakt onder leiding van de HISWA, heeft onder watersporters weinig begrip en draagvlak opgeleverd. Resultaat is dat de poepslurpers ongebruikt in de haven staan, menig watersporter toch extra kosten heeft gemaakt en uiteindelijk z’n toilet maar in geconcentreerde vorm vóór de haven loost. Niet bepaald een verbetering.  De bedachte ‘parlestinker’ doet niet anders. Dat de HISWA,  die dit had kunnen voorzien en hiervoor ook breed is gewaarschuwd, nu met ‘een grapje’  haar tweede ronde opent,  zal de branchevereniging bepaald niet dichter bij de watersporter brengen. Die begint het gedram van de vereniging op dit vlak in alle onvolmaaktheid misschien een beetje zat te raken.  Zeker als grap, waarvoor hij heeft betaald.  “Te ver van de werkelijkheid”.  

Het persbericht van de HISWA staat te lezen op de eigen site. De HISWA presenteert haar 1 april ‘Parlestinker’ grap komende vrijdag 1 april ‘aan de pers’ in de haven van Harderwijk . Overigens ook al een grap, maar niet zo bedoeld. Het valt te betwijfelen of er veel journalisten in zullen stinken. (Nauticlink)

2 Berichten

 • karel

  12 jaren geleden / 30 maart 2011 om 22:09 uur

  jammer dat ‘schipper’ volstrekt annoniem hier een reactie plaatst op, klaarblijkelijk, een persbericht van de HISWA. Het suggereren dat HISWA aan de wieg van deze kolderieke wetgeving staat getuigd van het niet op de hoogte zijn van de realiteit. Of het wel of geen 1 april grap is zal wel blijken. Verder getuigd het ook niet van erg veel gevoel voor humor om, als het al een 1 april grap is, dit dan te ‘verklappen’. Erg onprofessionele en wat zurige reactie.

 • Paul Huisman HISWA Vereniging

  12 jaren geleden / 4 april 2011 om 14:12 uur

  Uiteraard betreft het onderhavige persbericht een 1 april grap. Heel ‘scherp’ opgemerkt door ‘Schipper van Nauticlink’ .

  Gezien het grote aantal reacties mogen we spreken van een geslaagde grap. HISWA Vereniging kreeg naar aanleiding van het bericht veel vragen van watersporters, bedrijven en media. Veel reacties waren positief van aard: ‘door de grap krijgt het onderwerp weer eens aandacht’, was de algemene teneur. Ook trok de website http://www.vuilwater.info extra bezoekers.

  In tegenstelling echter tot wat ‘Schipper’ in dit artikel beweert heeft HISWA Vereniging zich nooit ‘sterk gemaakt’ voor de huidige wetgeving die is vormgegeven binnen het ‘lozingsverbod’. Ook is de wet niet ‘onder leiding van HISWA’ tot stand gekomen. Wel heeft HISWA Vereniging altijd meegedacht over verbetering van de kwaliteit van recreatiewater. Het schoonhouden van de jachthavens, passantenhavens en verblijfsgebieden van watersporters maakt daar onderdeel van uit. Zo kan het uitrusten van pleziervaartuigen met een opvang van toiletwater een belangrijke bijdrage leveren aan deze kwaliteitsverbetering van het recreatiewater, juist ten dienste van de waterport. Een doelstelling die door nagenoeg alle watersporters begrepen en onderschreven wordt. Over het verbod over het niet mogen lozen op groter water lopen de meningen onder watersporters uiteen. Verder heeft HISWA Vereniging om alle onduidelijkheid weg te nemen een bijdrage geleverd in de communicatie over het doel en over de uiteindelijke regelgeving. Hier was HISWA Vereniging dus de ‘boodschapper’ van het nieuws.

  Na de invoering van het lozingenverbod in 2009 bleef de voorlichting beperkt tot de website http://www.vuilwater.info en enkele campagnes van werven en leveranciers. Watersporters lijken zich niet veel van het verbod tot lozen van toiletwater aan te trekken, terwijl het verbod juist als doel heeft om hún zwemwater schoon te houden. Dat laatste wordt in veel gevallen ook bewerkstelligd omdat veel schepen inmiddels wel voorzien zijn van een opvangvoorziening.

  Er klonk ook een enkel negatief geluid: er was vooral onbegrip over het lozingenverbod zelf. De 1 april-grap zelf kon vrijwel iedereen waarderen.

Berichtensectie gesloten.