Informatie voor de watersporter

Persoonlijke rampen met technische oorzaak

Op 18 oktober explodeerde een motorjachtje in Gouda. Van de twee opvarenden uit Hengelo overlijdt de zoon van 23 ter plaatse, de vader van 60 wordt in shocktoestand zwaar gewond naar het ziekenhuis vervoerd en overleeft het drama. Hij zou de boot juist de dag ervoor hebben gekocht. Volgens dezelfde berichten zou het om een gasexplosie gaan.

Een rampzalige gebeurtenis voor wie het is overkomen en hun nabestaanden. Maar ook voor de vorige eigenaar, die zich ongetwijfeld mede-schuldig zal voelen. En mogelijk is er bij de koop ook nog een makelaar of expert actief geweest? Je moet er niet aan denken, dat het jou zou overkomen. Dat je hebt willen beknibbelen op een verouderde gasleiding, een krakkemikkig elektrisch circuit of kapotte accu. Dit gewoon niet hebt ontdekt of er terwille van de verkoopprijs maar liever niet over hebt willen praten. Uitzonderlijk? Helaas, nee. Afgelopen zaterdag 7 november was het weer raak. Dit keer twee gewonden door een gasexplosie op een motorjacht in de jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Misschien hebben zij nog geluk gehad….

Risicofactoren voor explosies en brand zijn gemakkelijk op te noemen: het morsen van benzine op een warme motor bij het tanken, lekkende gasinstallaties, vorming van explosief waterstofgas door het doorladen van accu’s, en laswerkzaamheden. De meeste van deze ongelukken doen zich voor op motorjachten. Deels omdat er meestal grotere gasflessen in staan dan op zeiljachten – vaak voorzien van het relatief veilige Camping Gaz – en omdat de boten hoger zijn. Ontsnapt gas zinkt vanwege het hogere gewicht dan lucht naar de bodem van de boot, waar het zich ophoopt. Door minder ventilatie dan in een zeilboot hoopt het zich op motorboten eerder op in volumineuze explosieve gasmengsels, die door de vonk van de startmotor of elektrische apparatuur in één keer kunnen ontvlammen.

Sinds tien jaar publiceert Nauticlink watersportnieuws. Sinds tien jaar selecteren wij nieuws op de interesses van liefhebbers van boten. Eén criterium is de vraag of naast ‘leuk, informatief of interessant’, de watersportliefhebber ook echt iets kan leren van de inhoud van het nieuwsitem. Dat is de reden dat we regelmatig over branden en ontploffingen publiceren. Aan dit soort ongelukken is in de watersport bepaald geen gebrek. Zoekt u in Google maar eens op ‘ontploffing explosie plezierjacht‘. U zult ervan schrikken. Helaas zijn er geen openbare statistieken van. Nauticlink publiceert niet eens alle ontploffingen en branden. Het zou te eentonig worden….

In 2011 heeft de HISWA nog een brochure over gas aan boord uitgegeven met medewerking van wijlen Henk Bos. Wat betreft vuilwatertanks en registratie van vaartuigen denken we wat genuanceerd over de HISWA-politiek, maar wat betreft dit soort veiligheid van de techniek gaan de belangen van deze ondernemersclub toch hand in hand met die van de consument.

De preventie voor aanvaringen met plezierjachten krijgt een eindeloze ‘Varen-doe-je-Samen-Knooppunten‘-aandacht, terwijl leed en schade door brand en ontploffingen zowel in materiële als immateriële zin bijna nog wel groter lijken. Ik zie weinig preventieve campagnes voor deze ongelukken. Alsof we ons er maar bij hebben neergelegd. Daarom blijven we in elk geval een deel van deze ellende maar publiceren op Nauticlink. Niet uit sensatielust, en zonder hoge verwachtingen, maar in de hoop dat het misschien ooit ergens één ramp zal schelen.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht