Informatie voor de watersporter

Pieter Heerema weer op koers en spanning terug in Vendée Globe

Ondanks alle stuurproblemen, was het toch even kerst bij Peter Heerema aan boord (foto: Pieter Heerema/Vendee Globe)
Ondanks alle stuurproblemen, was het toch even kerst bij Peter Heerema aan boord (foto: Pieter Heerema/Vendee Globe)
Parijs – De afgelopen dagen heeft de Nederlandse deelnemer aan de Vendée Globe Pieter Heerema geworsteld met een niet goed functionerende automatische piloot. Even dacht hij zelfs naar Autralië te moeten uitwijken voor reparatie, wat hem een diskwalificatie had gekost. Maar nu lijken de stuurproblemen voorlopig opgelost, want Heerema koerst weer met ‘dubbele cijfers’ naar het oosten.

De auto-pilot problemen hebben de Nederlandse zeiler wel tot hekkensluiter gedegradeerd, maar de verschillen met andere boten achterin het veld zijn klein. Voorin is de spanning weer toegenomen. De Brit Alex Thomson is dankzij de stuwende kracht van een depressie weer een stuk ingelopen op koploper Armel Le Cleac’h.

Dat ging des te gemakkelijker, daar de Fransman die al sinds het begin van deze maand op kop vaart, was gestrand op een uitgebreid gebied van hoge luchtdruk. Terwijl het verschil op 23 december nog meer dan 800 mijl bedroeg, was de voorsprong van Le Cleac’h vanmiddag geslonken tot ruim 260 mijl. En weerkaarten doen verwachten, dat beide zeilers dit weekend wel eens weer op gelijke hoogte zouden kunnen komen te liggen. (Nauticlink, Vendée Globe, live posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht