windverwachting

Promotor elektrisch varen Happy Whale vindt mede-financierder in Fries investeringsfonds FSFE

Persbericht
Groningen, Leeuwarden – Op 7 april is de financieringsovereenkomst tussen Fûns Skjinne Fryske Enerzy (FSFE) en HappyWhale Friesland ondertekend voor de bouw en het beheer van 200 elektrisch aangedreven sloepen voor de verhuur in Friesland. De eerste sloepen zullen al komende zomer gaan varen.
Daarmee worden de ambities van de provincie Friesland op het gebied van duurzame waterrecreatie ondersteund en wordt er een economische bijdrage geleverd aan de lokale omgeving. Zowel techniek, ontwerp als bouw, maar ook het onderhoud en de service, worden door Friese bedrijven ingevuld.
“In de mooie natuur die Friesland rijk is, zou je eigenlijk niet met een stinkende en luidruchtige boot moeten willen rondvaren. Provincie Friesland heeft reeds geïnvesteerd in een netwerk van oplaadpalen langs het water en wijst steeds meer ‘Electric only’-gebieden aan. Nu nog de boten om hiervan te genieten.” aldus Michel Hendriks, fondsdirectie FSFE.
“Als Fries en fanatiek zeiler hou ik van de Friese wateren. Met een achtergrond bij scheepswerven, rederijen, scheepvaartfinancieringen en duurzame energie werd het mij duidelijk dat financiering een belangrijke drempel is in het doorbreken van het elektrisch varen. Samen met mijn twee compagnons hebben we veel verhuurbedrijven, restaurants aan het water en beheerders van vakantieparken gesproken. We hebben ook veel watersporters benaderd. Er is duidelijk veel behoefte om de waterrecreatie te verduurzamen. Daarnaast is er een trend van eigendom naar deel-gebruik. Hierin gaan wij voorzien met 200 elektrische sloepen voor de verhuur. Dit seizoen vaart het eerste deel van de vloot om duurzaam te genieten van al het moois dat Friesland heeft te bieden op en aan het water”, aldus Jan Vriesinga, directeur en medeoprichter van HappyWhale Friesland.
HappyWhale Friesland heeft vorig jaar een grote groep particuliere investeerders aan zich weten te binden. Momenteel wordt met verschillende Friese recreatieondernemers gesproken om de sloepen samen te exploiteren. HappyWhale ambieert een rol als ‘aanjager van elektrisch varen’, voorlopig eerst in Friesland maar na bewezen succes ook buiten Friesland.
Over het Fûns Skjinne Fryske Enerzy Het Fûns Skjinne Fryske Enerzy is opgericht op 2 september 2014. Het is een investeringsfonds gericht op projecten die energiebesparen en/of duurzame energie opwekken, financieel en maatschappelijk rendement opleveren in de provincie Fryslân. Het FSFE kan investeren, (co)financieren en adviseren bij dergelijke projecten. Het beheer van het fonds wordt gedaan door SVn in samenwerking met e3partners en het Nationaal Groenfonds. Olenz Notarissen heeft de documentatie voor de financiering begeleid.
Over HappyWhale HappyWhale heeft zich ten doel gesteld de grootste vloot van elektrisch aangedreven sloepen van Nederland op het water te brengen en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de waterrecreatie. HappyWhale is in 2015 opgericht door Jan Vriesinga en Edo Meijerman. Beiden hebben ruime ervaring in het opzetten van investeringsprojecten in de scheepvaart en duurzame energie. Het team is uitgebreid met Maarten Twigt als commercieel en operationeel directeur. Maarten heeft ruime commerciële ervaring in het opzetten van innovatieve verbindende projecten en bovendien een fervent watersporter. Fiscale begeleiding van HappyWhale wordt verzorgd door C&B More, notariële documentatie door Trip Advocaten en Notarissen.
Meer informatie www.happywhale.nl en www.fsfe.frl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X