Puma wint laatste lokale wedstrijd van Volvo Ocean Race 2011-12, Groupama blijft overall winnaar

Galway (Ierland) – PUMA Ocean Racing sloot vanmiddag de Volvo Ocean Race 2011-12 winnend af. Het Amerikaanse team won de afsluitende In-Port Race in het Ierse Galway. Daarmee schreef PUMA tevens de hele serie van tien havenraces op zijn naam. Groupama finishte als vierde, maar kon de overallzege in deze editie van de Volvo Ocean Race al niet meer ontgaan.

Het was voor PUMA de negende podiumplek en eerste overwinning in deze serie havenraces. Ondertussen vochten CAMPER en Groupama om de tweede plaats in Galway. Pas in de laatste face wist CAMPER de Franse VO70 bij een boeironding te rollen. Telefonica liet een late comeback zien en haalde de Fransen ook nog in.

‘Wij wilden nu eens ons eigen Champagne moment hebben en die smaakte zoet”, aldus Ken Read, schipper van PUMA Ocean Racing powered by BERG. ‘Tegen de besten van de wereld racen en dan winnen…Wat kunnen we nog meer vragen.”

De derde plek overall in de inshore series brengt een einde aan het fantastische Volvo Ocean Race-debuut voor Franck Cammas’ bemanning op Groupama 4. ‘Dit is absoluut een grote droom en een geweldig gevoel voor ons allemaal”, zei Cammas voorafgaand aan de speciale prijsuitreiking, waar de Fransman de nieuw ontworpen Volvo Ocean Race Trophy mag liften. ‘We hadden dit niet verwacht, dus het is een grote verrassing. Wel een leuke!”

‘Ik denk dat het geheim is dat wij in het begin outsiders waren en we gedwongen waren om gaandeweg te leren. We moesten leren om tegen de beste teams van de wereld te racen. Dat werd geleidelijk makkelijker. We maakten aanvankelijk fouten, maar probeerden steeds beter te worden. Tot aan de finish in Galway.”

De duizenden toeschouwers kregen vandaag een spectaculaire start van de grote finale te zien. CAMPER en Abu Dhabi vlogen als eerste uit de startblokken, waarna een split volgde in 12 tot 16 knopen noordnoordoostenwind. Beide teams kozen samen met Telefonica de rechterzijde van het kruisrak, maar het was juist de andere groep die als eerste rond de bovenboei ging. Met PUMA en Groupama op kop.

Een strafronde voor het niet genoeg ruimte geven aan Sanya deed Ian Walker’s Abu Dhabi Ocean Racing afzakken naar de zesde en laatste plaats. Ondertussen leverden PUMA, Groupama en CAMPER een verhitte strijd in de kop van de vloot. Bij de vierde boei had PUMA een voorsprong van 26 seconden en waren Groupama en CAMPER gedwongen iets speciaals te doen om erlangs te komen.

PUMA was vastberaden om zijn eerste In-Port Race te winnen en was dus niet te stoppen. De Amerikanen kwamen uiteindelijk een minuut en negentien seconden voor CAMPER binnen.

CAMPER bezet tweede plaats
CAMPER-schipper Chris Nicholson en zijn mannen leggen deze Volvo Ocean Race beslag op de tweede plaats, zowel in de inshores als in het totaalklassement. Onder hen ook Roberto Bermudez de Castro, schipper van het Nederlandse Team Delta Lloyd in de vorige race. Nicholson: ‘Dit is de makkelijkste race in de wereld om te verliezen. Om dan ondanks de problemen onderweg als tweede te eindigen, is geweldig. We hebben karakter getoond.”

Volgende start in 2014
De Volvo Ocean Race 2011-12 gaat de boeken in als de spannendste editie in haar 39-jarige geschiedenis. Hoewel Telefonica de eerste drie etappes won, gaat de eindoverwinning dus sinds 1994 weer eens naar een Frans team, Groupama. In 2014 gaat de volgende Volvo Ocean Race van start. Dan met de nieuwe one design 65-voet klasse, ontworpen door Farr Yacht Design. Er wordt al hard gewerkt aan de terugkeer van een Nederlandse boot in deze prestigieuze oceaanrace.

Volgens Sander Pluijm, Media Crew Member van Team Delta Lloyd en inmiddels conceptontwikkelaar bij Endemol, zijn de concepten voor een televisieprogramma passend bij een Nederlandse campagne al in een vergevorderd stadium. ‘Vanuit Endemol zien wij kansen om de oceaanrace onder een breder publiek te brengen. Televisie draait om drama, om het team dat het doet, het groepsproces. Het is belangrijk om buiten de grenzen van de race te denken. Niet alleen maar mooie plaatjes maken, maar op een andere manier verhalen maken.” (Volvo Ocean Race met dashboard)