123 stickers

Rijkswaterstaat handhaaft vanaf komend jaar de ‘ijssparren’ winterbakens als permanente betonning

foto Rijkswaterstaat
foto Rijkswaterstaat
Den Haag – Na een proef in het afgelopen jaar op de randmeren laat Rijkswaterstaat (RWS) na deze winter een groot aantal ijssparren jaarrond liggen op het IJsselmeer en het Markermeer.

Op de vaarwegen liggen boeien om de scheepvaart op de juiste koers te houden. IJs op de vaarwegen vormt namelijk een probleem: het kan ervoor zorgen dat de boeien van hun plaats worden gedrukt, onder het ijs terechtkomen of beschadigd raken. Ook in de winter wil RWS een vlotte en veilige doorvaart op de hoofdvaarwegen garanderen. Daarom wisselt RWS elk jaar, onder andere op het IJsselmeer en het Markermeer, de boeien voor pilaarvormige ijssparren. Door hun vorm zijn ze beter bestand tegen de kracht van het ijs en blijven ze op hun plek liggen. Steeds meer ijssparren zijn voorzien van een lichthoedje met zonnecellen, die zorgt voor duurzame verlichting en die niet kapot gaat door het ijs. Zelfs in de donkere wintermaanden laadt deze zich voldoende op om goed licht te geven

Jaarrond
RWS wil uiteindelijk de Nederlandse hoofdvaarwegen voorzien van sparren die zomer én winter bruikbaar zijn, die in de winter ook verlichting geven en nauwelijks schade ondervinden van de kracht van het ijs. In het afgelopen jaar heeft RWS een proef gedaan met het jaarrond laten liggen van de winterbestendige sparren op de randmeren. De verlichting van de grote zomerboeien is feller dan de winterbetonning. Vaarweggebruikers op de randmeren hebben echter aangegeven dat de winterbestendige sparren voldoende zichtbaar zijn. De proef is zodoende geslaagd. (Motorboot.nl, IJsbestendige boeien – Rijkswaterstaat, Rijkswaterstaat)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X