Informatie voor de watersporter

Scheepvaartmuseum in Amsterdam opent het vaarseizoen met een feestelijke weekend grachtenvaren, 'sloepen welkom' en vaartochten

PERSBERICHT
Amsterdam – De officiële start van het vaarseizoen vindt in het weekend 21 en 22 april 2018 voor het eerst plaats in Het Scheepvaartmuseum. Tijdens dit feestelijke weekend is er in Het Scheepvaartmuseum en rondom het Oosterdok van alles te doen. Er zijn vaartochten met het stoomschip Christiaan Brunings, bezoekers kunnen meedoen met een spoedcursus ‘Grachtenvaren voor beginners’ en er zijn rondleidingen over het Oosterdok. Varende bezoekers die met hun bootje afmeren bij de steiger, krijgen zelfs een mooi sloepenvaantje. Op beide dagen zijn de activiteiten in het museum gratis toegankelijk evenals de tentoonstellingen in de Noordvleugel, het VOC-schip ‘Amsterdam’ en de VR Journey ‘Dare to Discover’.
Spoedcursus grachtenvaren voor beginners
Al varend in een mooie sloep krijgen cursisten in kleine groepen van vaarschool ScheepsWijs uitleg over de beginselen van het varen door de Amsterdamse grachten. De cursus duurt ca. 1 uur en vindt plaats op 12.00, 13.30 en 15.00 uur op 21 en 22 april. Na deelname aan deze cursus mogen deelnemers zich ervaren grachtenschippers noemen.
Kijk aan boord bij gastschip Lutgerdina
De prachtige klipper Lutgerdina van SailWise is dit weekend te gast bij het museum. Het schip is volledig aangepast om mensen met een beperking kennis te laten maken met de watersport. Neem een kijkje aan boord en ontdek alle mogelijkheden achter het motto: iedereen kan watersporten! Het schip is te zien op 21 en 22 april tussen 12.00 en 16.00 uur aan de museumsteiger.
Meevaren met stoer stoomschip
Leuk voor jong en oud: vaar dit weekend mee op het stoomschip Christiaan Brunings, de stoere ijsbreker uit 1900. Bezoekers maken een vaartocht (ca. 60 minuten) over het IJ en kunnen ook het bijzondere interieur van het schip bekijken. De enthousiaste bemanning vertelt hen alles over het schip. In verband met de veiligheid mogen kinderen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene meevaren. De vaartocht vertrekt op 21 en 22 april van de museumsteiger om 11.00, 12.30 en 14.00 uur.
Oosterdokwandeling met gids
Stadsgids Peter van Ruiven neemt deelnemers mee op een wandeling en vertelt hen over het verleden, heden toekomst van het Oosterdok dat oorspronkelijk is aangelegd om de verzanding van de haven van Amsterdam te voorkomen. De wandeling start op de binnenplaats van Het Scheepvaartmuseum om 12.00, 13.30, 15.00 en 16.30 uur (duur ca. 60 minuten).
Meer af met eigen sloep bij Het Scheepvaartmuseum
Kom met eigen sloep varen in het Oosterdok en meer af bij Het Scheepvaartmuseum. Gewoonlijk is afmeren niet toegestaan, maar op 21 en 22 april is iedereen welkom aan de museumsteiger. De eerste 100 sloepen vanaf 12.00 uur (op = op) krijgen een gratis sloepenvaantje en een verfrissend ijsje aan boord!
Lezing van wereldzeilers met een missie
Op zondag 22 april vertellen wereldzeilers Floris van Hees en Ivar Smiths in Het Scheepvaartmuseum over hun ontdekkingsreis op zoek naar duurzame oplossingen. Floris en Ivar zijn Sailors for Sustainability. In juni 2016 vertrokken zij met hun klassieke zeilschip Lucipara 2 uit Amsterdam op wereldwijde missie: is een duurzame toekomst mogelijk? Luister naar hun ontdekkingen en zeilavonturen op zondag 22 april om 14.00 uur.
Expeditie Oosterdok
Het Scheepvaartmuseum ligt aan het Oosterdok: al vier eeuwen lang de toegangspoort naar de stad èn de wijde wereld. Een plek van ontdekkers. Dat is het nu nog steeds met alle musea, muziekhuizen, de openbare bibliotheek en bedrijven van de toekomst. Zij hebben de handen ineengeslagen in het samenwerkingsverband “Expeditie Oosterdok” en openen op 21 april hun deuren. Tussen 12.00 en 18.00 uur worden op diverse locaties gratis activiteiten en workshops georganiseerd.
Meer informatie www.expeditieoosterdok.nl en www.hetscheepvaartmuseum.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht