Schuitengat bij Terschelling weer bevaarbaar en normaal betond

Terschelling – Rijkswaterstaat vervangt medio mei de vaarwegmarkering van het Schuitengat richting Vliestroom in de Waddenzee door rode en groene markeringen. Nadat de route over de drempel jarenlang onbevaarbaar was, is het vaarwater ten westen van Terschelling sinds enkele jaren met gele boeien gemarkeerd als ‘bijzonder vaarwater’. Met andere woorden, een beperkte bevaarbaarheid.

Uit metingen blijkt dat de geul zich langzaam heeft verdiept en momenteel 2,7 meter beneden NAP is. Door deze verbeterde bevaarbaarheid heeft Rijkswaterstaat besloten om de geul als normaal vaarwater aan te merken. (RWS, Zeilen)

2 Berichten

 • G. R. ter Haar

  6 jaar geleden / 30 mei 2016 om 14:18 uur

  Een belangrijke kanttekening bij uw berichtgeving:

  De meeste plezierjachten die van Harlingen/Kornwerd naar Teschelling varen zullen vlak voor Laagwater aankomen bij het Schuitenfgat (als ze dat zouden willen gebruiken). Bij laag water staat er nu rond 1.70 meter water in het Schuitengat, en er moet rekening gehouden worden met golfslag aldaar. Omdat de meeste zeiljachten toch wel een diepgang van 1.50 of meer hebben, moet het Schuitengat met laagwater voor hun dus sterk ontraden worden. Hetzelfde geldt voor vertrekkers van Terschelling op weg naar Harlingen/Kornwerd, die meestal rond laagwater vertrekken.
  Uw bericht suggereert dat het Schuitengat weer diep genoeg is, en dat kan dus verkeerde besluiten veroorzaken bij schippers die zonder meer op uw berichtgeving afgaan (wat uiteraard onverstandig is, maar toch…).

  Een veiligheidskanttekening plaatsen bij uw berichtgeving lijkt me daarom belangrijk.

 • Aart Everts

  6 jaar geleden / 18 juli 2016 om 11:18 uur

  A. Everts, 18 juli 2016

  Het is altijd goed om te prikkelen tot zelf nadenken. Een schipper moet altijd zelf begrijpen wat hij doet en zijn beslissing kunnen uitleggen. Een paar kanttekeningen bij de navigatie door het Schuitengat.
  – diepte volgens vc Brandaris = 2,8 m NAP
  – rijzing en valling volgens Westblad 1811 = resp. +1,1m en -1,1m
  – golven zijn er vrijwel niet, deze worden sterk gedempd tussen de platen aan weerszijden.
  – waterstand bij wind uit W to N geeft verhoging, uit O verlaging
  – barometerstand + 10 mBar (t.o.v. 1013) geeft 10 cm verlanging en omgekeerd.
  – met marifoon verplicht uitluisteren op VHF02, vraag dan in de Vliestroom nog een waterstand op
  – tochtplanning: Harlingen – Schuitengat is ongeveer 3 uur gaans, je mag dus best 2 uur voor het LW aankomen bij het Schuitengat, idem voor vertrek, dat geeft iets meer speling onder de kiel.
  – veilgheid: die is er mee gediend, je ontloopt de zware tegenstroom in de West Meep en het smalle vaarwater van de Slenk (vooral bij een stijve wind), profiteert maximaal van de zware stroom in de Vliestroom en de tegenstroom in het Schuitegat is beduidend minder en korter van duur.
  Met een diepgang tot 1,5 m kunt u er dus vrijwel altijd passeren, veel vaarplezier.
  (Zelf de tocht in juli ondernomen met W6, Hallberg Rassy 31 Monsun, diepgang 1, 48m. Golven waren te verwaarlozen)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

Email Marketing by E-goi
X