windverwachting

Start derde etappe Volvo Ocean Race op 3 januari vanaf 10:50 uur live op internet

Abu Dhabi – Vandaag start de derde etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 naar Sanya in China. De start zal vanaf 10:50 uur live te volgen zijn op de VOR-site.

De 4670 mijl (8648 km) lange route voert de zes zeilteams van Abu Dhabi naar de Chinese badplaats Sanya. De stad ligt op de meest zuidelijkste punt van het tropische eiland Hainan in de Zuid-Chinese zee. Volgens Bouwe Bekking duurt de etappe ongeveer 19 dagen. “Het wordt loodzwaar en ontzettend warm.”

De route voert de vloot via de Arabische Zee, langs de zuidelijkste punt van India en door de Golf van Bengalen. Vervolgens moeten de teams zich een weg zien te banen door de Straat van Malakka die de Indische Oceaan en Stille Oceaan met elkaar verbindt. Dit smalle vaarwater staat bekend als één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Na het passeren van de eveneens drukke Straat van Singapore, zet de vloot koers naar Sanya.

“Dit wordt één van de zwaarste etappes van de race,” zegt navigator Andrew Cape. “De start is lastig. Als we mazzel hebben en er staat wind, dan zeilen we wel in 24 uur via de Straat van Oman de Arabische Zee op. Maar als de wind het laat afweten, kan het ook veel langer duren. Misschien wel twee dagen. Eenmaal op de Indische Oceaan komen we naast smalle vaarwegen, kleine eilanden, piraten, afval, drijvende containers en enorme zeeschepen, ook visnetten en vele onverlichte vissersbootjes zonder communicatieapparatuur tegen. Om te voorkomen dat we tegen een van deze bovengenoemde obstakels varen, maken we veel gebruik van de radar, het Automatic Identification System (AIS) en natuurlijk de ogen van de bemanning. Groot nadeel is dat dit deel van de Indische Oceaan niet echt goed in kaart gebracht is en dat de bodem hier altijd in beweging is. Dus de dieptes die op de kaarten staan aangegeven, kunnen zomaar niet kloppen.” (Nauticlink, Brunel Sailing, Volvo Ocean RaceVOR TV)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X