Informatie voor de watersporter

Superspectaculaire beelden proefvaart IMOCA Mono 60 met foils

Lorient (F) – In de laatste week van augustus hebben de Franse zeilers Sébastien Josse en Charles Caudrelier de eerste proefvaarten gehouden met de nieuwe IMOCA Mono60 Edmond de Rothschild bij meer dan 30 knopen wind.

Nieuw is dat deze IMOCA klasse foils toestaat. De proef leverde uiterst spectaculaire beelden op, die goed laten zien, dat ook lange afstand zeilwedstrijden ‘nooit meer zo zullen zijn als vroeger’. De monohull komt het merendeel van de tijd niet zichtbaar uit het water, maar wel zover dat het lijkt alsof hij óver het water glijdt. Dit levert in golven van 2-3 meter nieuwe snelheden en harde klappen op. De constructie vraagt het uiterste van het materiaal.

De boot is ontworpen door VPLP Yacht Design Yard. Aan de komende double-handed Transat Jacques Vabre tussen Le Havre en Itajaí (Brazilië), die op 25 October 2015 start, doen 13 IMOCA Monohulls mee. Vier daarvan hebben foils. Dan zal in die 5400 mijl moeten blijken hoe hanteerbaar en controleerbaar deze nieuwe generatie boten is. (Nauticlink, www.gitana-team.com, www.transat-jacques-vabre.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht