Informatie voor de watersporter
Team Allianz goed voor drie keer goud op wereldbekerwedstrijd Almere/Lelystad

Team Allianz goed voor drie keer goud op wereldbekerwedstrijd Almere/Lelystad

De zeilers van Team Allianz zijn op 4 juni goed voor drie gouden medailles tijdens de Hempel World Cup at the Allianz Regatta. Bart Lambriex en Floris van de Werken waren op de voorlaatste dag al zeker van het goud in de 49er skiff klasse. Odile van Aanholt en Annette Duetz moeten nog heel hard werken in hun medalrace om hun Belgische concurrenten van zich af te houden, hetgeen lukte. Catamaran-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen de medalrace en pakken ook het goud in de Nacra17.

Odile van Aanholt en Annette Duetz vormen sinds vorige week formeel een team op weg naar Parijs 2024. Dit voorjaar wint het duo al de sterk bezette wereldbekerwedstrijd in Palma de Mallorca en vervolgens pakken ze ook de hoofdprijs op hun thuiswedstrijd in Almere. Maar daar moest nog wel voor gestreden worden.

Annette Duetz: Het was een hele spannende wedstrijd. Hard gevochten, we moesten echt aan de bak aangezien we bij de start een foutje maakten. Maar het ging eigenlijk heel goed en we konden op de shifts varen (in het goede ritme met de windraaiingen red.). Uiteindelijk kwamen we net achter de Belgische over de finish.”

Odile van Aanholt: “Wij zijn stiekem heel blij en toch best wel opgelucht. Toch weer een spannende medalrace met veel wind en golven. Dat vinden wij leuk. Erg leuk om in Nederland te racen met veel goede topteams erbij. Verder was de week wel een beetje moeilijk voor wat betreft de wind. Maar ook weer heel veel goede punten geleerd. We moeten onze starts wat beter doen. En we merken dat we nog niet helemaal op elkaar ingespeeld zijn als we heel snel beslissingen moeten nemen. Dan hebben we net wat meer communicatie nodig. Dus goede punten om mee te nemen naar de toekomst.”

Speedrace
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer verdedigen met succes hun titel in de Nacra17 tijdens deze wereldbekerwedstrijd op hun thuiswater. Laila van der Meer geeft de volgende uitleg.

Deze week was vooral een speedrace. Het ging om snelheid. We hadden op zich wel een goed veld met internationale boten. Ik denk dat we hier de top zes van de wereld misten, maar de rest was eigenlijk wel aanwezig.  We hebben veel geleerd en het gaat best wel goed en wij waren ook één van de snelste van de vloot en dat is wel echt waar je het verschil kan maken, met snelheid.”

En hoe vind je aansluiting bij de Italianen, de mensen die de klasse domineren nu?

“Ik denk gewoon meer uren maken, meer trainen, beter worden, sneller worden. Dat is gewoon een feit dat die anderen heel veel meer ervaring hebben. Ze zitten al superlang in deze catamaran en wij komen net kijken. Maar dit is onze tweede wereldbekeroverwinning dat voelt wel goed.”

Focus op communicatie
Bart Lambriex gaf een laatste reactie op hun gouden medaille: “Deze week hebben we gefocust op communicatie. Dat ging goed. Er zijn inderdaad aantal goede niet, maar ook veel goede die er wel waren. Veel races waren spannend tot aan de finish, dan wisten we pas aan het einde van de race de koppositie te pakken.”

Medalraces 5 juni
Zondag 5 juni staan in Lelystad nog vier medal series op de agenda voor de mannen en vrouwen windfoilers en kitefoilers. In beide nieuwe olympische klassen gaan Nederlanders op kop en beide disciplines hanteren een vernieuwend format voor de allesbeslissende serie medalwedstrijden.

Lilian de Geus en Huig-Jan Tak als leider naar IQFoil medalseries
Huig-Jan Tak neemt op de voorlaatste dag de koppositie over van Max Castelein. Op de derde plaats staat Joost Vink.

De atleten in positie vier tot en met de tien racen tegen elkaar in de kwartfinales; de eerste twee daarvan gaan door naar de halve finales tegen de windfoilers die als tweede en derde overall geëindigd zijn. De beste twee van deze halve finales nemen het op tegen de leider van het klassement om zo de definitieve kleur van de medaille te bepalen.

Met andere woorden Huig-Jan Tak heeft als leider in het klassement een ‘bye’ tot de beslissende finale en is al zeker van een medaille. Max Castelein kan nog vierde worden maar kan ook zeker het goud pakken en dat geld ook voor Joost Vink. Datzelfde geldt voor Lilian de Geus die het klassement aanvoert bij de vrouwen windfoilers.

Formula kite format medalseries met Annelous Lammerts
Bij de vrouwen gaat Annelous Lammerts ook nog steeds aan de leiding en heeft een hele goede week. Op 5 juni gaat ze als klassementsleider de medalseries in en dat heeft zo zijn voordelen.

Format Kitefoil medalseries gaat als volgt: De beste 14 van de ranglijst plaatsen zich voor de medalseries. De nummers 3 tot en met 14 racen tegen elkaar in de halve finales, in poules van zes. De winnaar van die halve finales plaatst zich voor de finale met de nummers 1 en 2 van de ranglijst. De eerste van deze vier atleten die drie punten heeft wint. De leider van het klassement krijgt bij voorbaat al 2 punten en de nummer twee krijgt één punt.

Voor meer informatie allianzregatta.org (Engels)

Foto: Sailing Energy

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht